Gyere Győrbe, a Győrkőcfesziválra!

2013-ban immár hatodik alkalommal hívja és várja az ország összes Gyuriját, Zsófiját, Petijét, Zsuzsiját… azaz minden gyerkőcöt a négy folyó városába, Győrbe a Vaskakas Bábszínház. A győri bábszínház munkatársai ugyanis július első hétvégéjére ismét játszótérré változtatják Győr teljes belvárosát: tíz helyszínen ezer programmal július 5-én nyit a VI. Győrkőcfesztivál.

Az idén is térítésmentesen vehet részt a fesztivál programjain minden gyerkőc, aki kiváltja ingyenesen megszerezhető Győrkőc-karkötőjét a feszivál karszalagosztó pontjain. Továbbra is érvényesek a már jól megszokott kedvezmények Győr legfontosabb szállodáiban és éttermeiben – a fesztivál partnereinek (és persze programjainak) listája már megtalálható a Győrkőc megújult honlapján, a www.gyorkoc.hu-n.

Ugyancsak a régi hagyományok folytatásaként a VI. Győrkőcfesztivál is igyekszik nemcsak minél színesebb, de minél zöldebb lenni: szokásos ÖKO-helyszínünk mellett a fesztivál egész területén – történetünk során először – szelektíven gyűjtjük a hulladékot, s kiemelt rendezvényünk lesz a Győrkőcfa-ületetés. Mert mi mindenre jó egy fa, akár nyurga, akár tömzsi, szúrós fenyő, búsuló fűz? Koronáján aranyló nap, ágán füttyös madár hintáz, árnyékában gyerkőc hűsöl, lombja életet lehel… Kell-e több ok, hogy legyen fánk, egy győrkőcfa, kis csemete, ami majd az égbe nyúlik, megnő, mint a gyerekek, akiknek e fesztivál szól, s  akiknek unokái a 100. fesztiválon, 94 év múlva a Győrkőcön azt mondják majd e fa láttán: eleink hittek a jövőben!  Mert a mondás nem hazudik: “Aki egy fát ültet, bízik a jövőben!” A Győrkőcfát a VI. Győrkőcfesztivál sajtótájékoztatóján, 2013. június 27. ültetik el a szervezők a Kisalföld Erdőgazdaság szakembereinek segítségével a Radó-szigeten. Aztán már “csak” gondoznunk kell, óvnunk, figyelemmel kísérnünk, hogy megnőjön, erős legyen…

Szintén a zöld szemlélet, az újrahasznosítás jegyében rendezzük meg a Győrkőczsibit. Zsibi, azaz zsibvásár, zsibongás, zsivaj! Ami a zsibongást és zsivajt illeti, abból az eddigi Győrkőcfesztiválokon sem volt hiány, de zsibi még soha nem volt. És most is csak abban az esetben lesz, ha a fesziválozó gyerkőcök elhozzák azokat a játékaikat, mesekönyveiket, egyéb portékáikat, amelyek őket már kiszolgálták, de más gyerekeknek még örömet szerezhetnek. És aki hoz a zsibire, az vihet is: a fesztiválközpont szivárványos polcainál leadott mesekönyvért, maciért, alvós babáért, kisautóért, satöbbiért minden ajándékozó választhat egy másik mesekönyvet, macit, alvós babát, kisautót, satöbbit. Aztán, cserebere fogadom, többet vissza nem adom – legfeljebb a következő Győrkőczsibin.

A VI. Győrkőcfesztivál egyik legnagyobb attrakciójának ígérkezik a BLOOM – építő játszótér vendégszereplése. A londoni olimpia után először Magyarországon, Győrben, a VI. Győrkőcön építkezhetnek az angol iparművészek fantasztikus ötletéből született, bármilyen formát létrehozni képes elemekből a gyerekek. A bungitól a labirintusig, a bútoroktól a kerékpárig minden létrehozható. A fantáziának csak a csillagos ég szab határt.

 

Forrás: Győrkőcfesztivál (www.gyorkoc.hu)

Van egy város, ahol idén már hatodik éve egy júliusi hétvégére játszótérré változnak terek, utcák. Van egy város, melynek vezetése egy kis bábszínház varázserejével hetedhét országra szóló, sok tízezer gyereket vonzó fesztivált szervez. Van egy város, ahol mindezért fizetni sem kell, csak mosolyukat kell elhozniuk a gyerekeknek, mert ez a belépő a fesztiválra.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek