Friss nyári gyümölcsök kánikulában

Terítéken a sárgabarack, nyári alma és a vörös áfonya, és a belőlük készíthető egészséges ételek, szószok, piték, levesek.

Nyári alma

Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas.  Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes sütemény az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja.

Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

Olvasható a Wikipédián.

Milyen vitaminokat tartalmaz?

A vitamin, B-komplex vitamin található benne, viszont C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.

Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén. Ennek köszönhetően kiváló erősítője az immunrendszernek, és fontos szerepe van az egészség megőrzésében.

Egy kutatás során pedig fény derült arra, hogy kiváló ellenszere az asztma tüneteink. Azoknál a gyerekek, akik napi rendszerességgel fogyasztottak 100%-os almalevet lényegesen enyhültek az asztma tünetei.

Forrás és bővebb információt a Webbeteg vonatkozó cikkében olvashat.

Mikortól adható a babának?

Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel, az első ízek között van, melyek közül az édesanyák kínálják csecsemőjüket. Vagyis 6 hónapos kortól adhatja préselt levét, reszelt húsát, puhára főzve, turmixolva, burgonyával vagy 8-10 hónapos kortól sovány szárnyassal pedig kiváló főétel.

Vörös áfonya

Egyik méltatlanul háttérbe szorított gyümölcsünk, melynek jótékony hatása már régóta ismert. Nevezik havasi meggynek vagy kövi málnának is.

Milyen vitaminokat tartalmaz?

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól és óvják testünket az öregedéstől. Tartalmaz még nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is.

Mikortól adható a babának?

Apró magvas gyümölcs ezért 1,5 éves kor előtt nem ajánlott a babákat etetni vele. Ezt követően azonban készíthetünk belőle levest, szörpöt, lekvárt, sőt sovány sült hús mellé édes-savanykás szószt is.

Forrás és bővebb információ a Wikipédián olvasható.

Sárgabarack

A kajszibarack vagy kajszibarackfa (Prunus armeniaca L vagy Armeniaca vulgaris Lam) egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.

Milyen vitaminokat tartalmaz?

A sárgabarack titka a magas vitamin- és ásványianyag-tartalomban rejlik. Rostos húsában kiemelkedően sok A-, C-, B1-, B2- vitamin található. Emellett kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban is bővelkedik.

Magas A, E, B vitamin tartalmú, erősíti az immunrendszert. A sárgabarack magban a B17 vitamin gazdagon megtalálható, mely egy friss kutatás szerint a rák ellenszere.

Forrás és további bővebb információ itt olvasható.

Mikortól adható a babának?

8 hónapos kortól gyümölcspép, friss ivólé formájában adhatja gyermekének.

Receptek

Most, hogy már látható, hogy a nyári idénygyümölcsök, milyen kiváló tulajdonságokkal és jótékony hatással vannak mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek szervezetére és egészségére lássunk néhány könnyű, ízletes receptet, melyet így a tomboló nyári kánikula közben is rövid idő alatt és egyszerűen elkészíthetünk.

Áfonyakrém leves

Hozzávalók

  • 1 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 10 dkg áfonya
  •  2 ek áfonyadzsem
  •  2 ek porcukor
  •  1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

Az összes összetevőt mixerben egybedolgozzuk.

Ha szükséges utána ízesítjük és hűtőben tartjuk, tálalásig.

Forrás: http://www.foznijo.hu/receptek/recept/afonyas-kremleves/3229

Sárgabarack krémleves

Hozzávalók

  • 1 kg sárgabarack
  • 1 db vanília
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 4 ek nádcukor
  • 1 db citrom
  • 1.5 l víz
  • 15 dkg fagylalt
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag pudingpor

Elkészítés:

A felezett, forrázott barackot a vízzel és az ízesítőkkel, elkezdjük főzni kb. 20 percen át.

Félrehúzzuk, kicsit állni hagyjuk, majd turmixoljuk.

Mielőtt visszatennénk, a tejszínízű pudingot elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk, még egyszer turmixoljuk és még fél liter vizet adunk hozzá, majd kiforraljuk.

Ha kész, kihűtjük és étcsokoládéval, vanília fagylalttal, tejszínhabbal tálaljuk. Kisbabáknak, gyerekeknek cukor helyett nádcukrot, tejszín helyett kókusztejszínt, puding helyett pedig étkezési keményítőt is használhatunk. Úgy is finom, ha kicsit még langyos és hideg fagylalt.

Forrás: http://www.foznijo.hu/receptek/recept/sargabarack-kremleves/13054

Almatorta uzsonnára

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt  [Tesco akciós kínálatából]
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás  [Tesco akciós kínálatából]
  • 20 dkg margarin  [Tesco akciós kínálatából]
  • 1.5 kg alma
  • 1 kanál őrölt fahéj
  • 3 kanál búzadara

Elkészítés:

A tésztához, a sütőporral összekavart liszthez (50 dkg) hozzáadjuk a cukrot (20 dkg), a vaníliás cukrot és a sütőport.

Ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk a tojást és a szoba hőmérsékletű margarint.

Ezekből közepesen lágy tésztát gyúrunk, amelyet pihenni hagyunk, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot (20 dkg), a fahéjat és a búzadarát (3 evőkanál).

Ezeket összedolgozzuk, és sűrű szitába helyezzük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön.

A tésztát 2 cipóra osztjuk. Az egyik lesz a torta alja, a másik pedig a teteje.

Kinyújtjuk a cipót kör alakúra, és beletesszük egy csatos tortaformába. A felesleges széleket levágjuk.

A lecsöpögtetett tölteléket, mielőtt a formában lévő tésztára tennénk, kinyomkodjuk, és így tesszük rá.

Ezután kinyújtjuk a másik cipót, és mielőtt rátennénk töltelékre, a közepén több helyen bevágjuk.

Ezután ezt is a formába tesszük. Előmelegített sütőbe helyezzük.

Mikor megsült a sütemény, lecsatoljuk az oldalát, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt torta tetejét, porcukorral megszórjuk.

A nyári időszakban az a legjobb, hogy a csodásan zamatos friss gyümölcsöket egyszerűen és könnyedén készíthetjük el bármely étkezésre, a család minden tagja számára.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek