Fondue válogatás őszi estékre

Azon kívül, hogy a fondue rendkívül szórakoztató fogás a gyerekeknek is, számtalan lehetőséget ad az elkészítésre is, gyorsan készen van és saját ízlésünknek megfelelően ízesíthetjük, válogathatjuk össze az összetevőit. Hogy hány érv szól a hideg esti mártogatós mellett?

Általában ha fondueről van szó az emberek fantáziájában vagy egy csokis vagy egy sajtos mártogatós tál képe jelenik meg, amibe a csokis változat esetében gyümölcsöket, a sós változatében pedig pirított kenyérkockákat tunkolnak a fogyasztók. Pedig fűszerekkel és egyéb különleges hozzávalókkal, vagy egyszerűen egy kis csavarral, sokkal izgalmasabbá tehetőek az alapreceptek. Aki pedig az eszközök hiányától tartana, azt is megnyugtatjuk: már egészen jó áron be lehet szerezni készletet: fondue villákat, tálat és a melegen tartó égőt. Egy sós és egy édes változattal kezdjük az ötletek gyűjtését.

  1. A legjobb pizzás fondue:

Hozzávalók:

  • Fél csésze apróra vágott hagyma
  • 0.23 kg kolbász
  • 2 gerezd foghagyma
  • 2 üveg bazsalikomos paradicsomszósz (tésztaszósz)
  • 2 csésze szeletelt gomba
  • 2 teáskanál oregánó és/vagy bazsalikom
  • 1 csésze kimagozott, feldarabolt olajbogyó
  • Fél csésze apróra vágott paprika
  • És a mártogatnivalók: teljes kiőrlésű kenyérkockák, zöldségek, mozzarella vagy más sajtkockák.

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben főzze össze a kolbászt a hagymával, a fokhagymával, egészen addig, amíg a hús szépen meg nem pirul. Egy másik edényben lassú tűzön főzze meg a tésztaszószt, a gombát és a fűszereket. Ehhez keverje hozzá a kolbászos keveréket. Fedje le és főzze tovább alacsony hőfokon, ha nagyon sűrű lenne a szósz, pótolja vízzel a nedvességtartalmát. Végül keverje bele az érett olajbogyókat és a paprikát és lefedve még 15 percig hagyja a tűzön. Ezzel elkészült a mártogatós, már tálalható is.

  1. Karamellás varázslat:

Hozzávalók:

  • 2 csésze cukor
  • 1 csésze tejszín
  • Vaníliarúd belseje kikaparva
  • Valamint a mártogatnivalók: gyümölcsök vagy kekszek.

Elkészítés:

Egy edényben tegye fel karamellizálódni a cukrot negyed csésze vízzel, közepes lángon fakanállal kavargatva egészen addig hagyja a tűzön, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, a forrást követően még hagyja lefedve körülbelül egy percig a keveréket. Ezután növelje a hőfokot és főzze addig a keveréket, amíg az sötétebb színre nem vált, ekkor óvatosan adja hozzá a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett. Végül a vaníliát is keverje hozzá és még frissen tálalja.

Ne felejtse el, hogy egy-egy izgalmas összetevővel még különlegesebbé tehetőek, akár ezek a receptek is. Kalandra és mártogatásra fel!

Csak kreatívan, akár a muffinoknál, a fondue műfajában is gyakorlatilag bármi lehetséges – legyen szó édes vagy sós változatról. A két alap, a mártogató és a mártogatott is rengeteg változatra ad lehetőséget.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek