Finomságok cukorbeteg gyerekeknek

A cukorbetegég az anyagcsere betegsége, amelyet viszonylag egyensúlyban lehet tartani a cukorfogyasztás kiküszöbölésével és az egyénre szabott mennyiségű szénhidrát fogyasztásával. A család együtt is fogyaszthatja ezeket az egészséges ételeket.

Kiváló alapanyag a Graham liszt, a benne levő szénhidrát lassabban szívódik fel. Fontos, hogy nem mindennap, de alkalmanként lelkiismeret fordulás nélkül ehet a cukorbeteg gyermek is süteményt, amely a speciális diétájának megfelelő alapanyagokból készült.  Természetesen nem mértéktelenül fogyaszthatja, de csillapíthatja az édesség iránti vágyát.

 Receptek:

Kevert meggyes

Hozzávalók:

6 csapott evőkanál Graham liszt, 4 csapott evőkanál nyírfacukor, 4 tojás, 1 dl tej, 8 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott kávéskanál só, 1 késhegyni őrölt szegfűszeg, 50 dkg kimagozott meggy.

Elkészítés:

A tojásokat felütöm egy tálba, hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szegfűszeget. Az egészet habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a lisztet, majd összekeverjük. Végül beletesszük a vajat, s addig keverjük amíg egynemű masszát nem kapunk.  Egy kisebb tapsit kivajazunk és liszttel beszórunk. Beleöntjük a masszát, s a tetejére rászórjuk a meggyet. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, s  addig sütjük, amíg a teteje meg nem barnul, illetve tűpróbát végezzük el a tésztán.

Egy tepsi sütemény energiatartalma: 1626 kcal

Egy tepsi sütemény szénhidráttartalma: 119 g

Diós tészta

Hozzávalók a tésztához: 14 dkg Graham liszt,  14 dkg vaj, 14 dkg nyírfacukor, 14 dkg darált dió, 2 tojássárgája, 1 evőkanál narancslé,  csipet só.

A tetejére 3 dkg felezett dió, 1 tojásfehérje.

Töltelékhez: 2 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár.

Elkészítés: a tészta összes alapanyaggát egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd 5 mm vastagra kinyújtjuk. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy tepsit kikenünk és liszttel behintünk. Erre helyezzük a kiszaggatott korongokat és bekenjük tojásfehérjével. A korongok felére diót teszünk, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe világosra sütjük. A kisült korongok ( amelyeken nincs dió) megkenjünk lekvárral, s összeragasztjuk egy-egy diós koronggal.

Egy tepsi sütemény energiatartalma: 3041 kcal

Egy tepsi sütemény szénhidráttartalma: 153 g

Fontos, hogy nem mindennap, de alkalmanként lelkiismeret fordulás nélkül ehet a cukorbeteg gyermek is süteményt.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek