Finom és egészséges

Rászoktatni a gyereket arra, hogy egészséges ételeket egyen – az egyik legnehezebb feladat. Hogyan szoktassa rá gyermekét a helyes étkezésre? Egy kísérlet tanulságai…

A legtöbb szülő a cél érdekében megpróbál mesélni saját tapasztalatairól, illetve az egyes ételek, termékek hasznosságáról, arról milyen egészségesek, és milyen sok jó fog történni a gyerekkel ha elfogyasztja azokat. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem igazán vezet eredményre. Sőt épp az ellenkezőjét érjük el vele. Ezt a tényt egy nemrég napvilágot látott amerikai tanulmány is igazolta. De akkor mi a teendő?

A tudósok 3-5 év közötti gyerekeket két csoportra osztottak. A kísérlet elején egy történetet meséltek nekik egy kislányról aki sok répát és kekszet evett. Ezen a ponton az első csoportnak elmondták, hogy ezek az ételek milyen egészségesek, erősebbek lesznek tőle, és ha megeszik akkor könnyebben tanulnak meg számolni. A másik csoportnak viszont nem mondtak semmi a répa és a keksz jótékony hatásairól.

Ezután a kicsiknek azt ajánlották, hogy fogyasszák azokat a termékeket, amelyekről szó volt a mesében. Az eredmény az lett, hogy azok ettek többet a kekszből és a répából, akik nem tudtak ezen ételek előnyeiről, azokkal szemben akiknek direkt „reklámozták” azokat.

Mi okozhatta ezt a paradoxon helyzetet? Az amerikai tudósok magyarázata szerint kora gyermekkorunktól arra nevelnek bennünket, hogy a gyógyszer íze keserű és kellemetlen, ezért meghallva ezt a sok hasznos tulajdonságot egy ételről a gyerekek tudat alatt arra számítanak, hogy bizony nem jó íz vár rájuk. És valóban rögtön nem is tűnik túl ízletesnek, vagy legalábbis nem annyira hogy nagyobb mértékben fogyasszanak belőle.

Beigazolódott a kísérlet elején megfogalmazott feltételezés miszerint, amikor oda adják az ételeket a gyerekeknek azzal, hogy ettől erősebbé válnak, vagy könnyebben elérik céljukat, például megtanulnak olvasni, vagy számolni, a gyerekek majd úgy fogják gondolni, hogy az étel nem lesz olyan ízletes és kevesebbet fognak belőle enni.

A tanulság tehát az, hogy nem érdemes úgy feltálalni az egészséges ételeket, hogy mindenféle kommentárt fűzünk annak jótékony hatásairól, sokkal célravezetőbb, ha finom ízére irányítjuk a figyelmet és a választást rábízzuk az ízlelőbimbókra.

Minden szülő megpróbálta már, de sajnos nem mindenkinek sikerül.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek