Eperszezon – mindenkinek?

3 fontos dolog, amire szülőként figyelnünk kell ha az édes piros finomsággal kínáljuk gyermekünket!

Elkezdődött az eperszezon, elérhetőek már a nem műanyag játék-külsejű gyümölcsök is: sokan szívesen vennének végre és adnának a kisgyerekeknek is. Másfelől az epret, meg a többi aprómagvas gyümölcsöt, nem szokták a legkisebbeknek ajánlani. Mit válasszunk?

A játék-, mesekönyv és gyerekruha-tervezők egészen hamar bevezetik a kicsik világába az epret. Az egészen apró babáknak szóló, rágható mesekönyvek, a pörgő-forgó zenélők vagy épp a 62-es rugdalózók vagy aprócska kalapocskák gyakran választják az epret motívumul. Ennek egyik oka lehet, hogy nagyon szép színe van, jellegzetes formája, ellenállhatatlan illata – és talán az is, hogy nagyon lehet szeretni az ízét is. Így a gyerekek hamar megismerik, a zöldségesnél is felismerhetik – kérdés, hogy nekik is meg kell, meg lehet-e ismerkedniük az ízével is egészen pici korukban.

1.Az eper allergiát okoz

Az epret mint aprómagvas gyümölcsöt allergizáló hatása miatt szokták tiltani a legkisebbek étrendjében, ugyan valószínűleg nem a magja, hanem épp a gyönyörű színét okozó anyag váltja ki az allergiás reakciót. A kutatások szerint az eper nem tartozik a leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek közé, de ismert, sőt nem is egészen ritka, hogy valaki allergiás reakciót mutat eper evése vagy akár csak kóstolása után. A kép a bőrtünetektől (kiütések, piros foltok, viszketés) a súlyosabb jelenségekig, arc-duzzanat, gége-ödéma, hasi panaszok, sokféle lehet.

Korábban a gyerekgyógyászati ajánlások egészen óvodáskorig kitolták a bevezetését a kicsik étrendjébe, mostanában egyre megengedőbbek a szakemberek, a legbátrabb amerikai tanácsadók féléves kor után már adják a babáknak. A magyarországi gyermekellátók egy éves kortól ajánlják. Olyan kicsiknek azonban, akiknek a családjában eperallergiás van vagy ők maguk mutattak babakorukban allergiás reakciót valamilyen ételre, érdemes tovább várniuk az első kóstolással.

Fontos tudni, hogy az eper-allergia nem csak az első fogyasztás után jelentkezhet. Érdekes megfigyelés, hogy az epret evő pelenkáskorúak popsikiütését nem feltétlenül allergia okozza: a gyümölcs savassága miatt is kialakulhat a kellemetlen, ám múló jelenség. Ha a kicsinek ízlik az eper és a kiütéseket kizárólag a fenekén látjuk, óvatosan meg szabad próbálni újra adni belőle.

2.Félrenyelés esélye

Az aprószemű eper és más bogyós gyümölcsök kínálásakor nem csak az allergizáló hatást kell figyelembe vennünk: sokszor épp elég kicsik ahhoz, hogy a gyerkőc megrágás nélkül próbálja meg lenyelni, ami magában hordozza a veszélyes félrenyelés lehetőségét. Így a hatalmas szemű epreket kis falatonként elnyammogva, az apróbb bogyókat pedig a gyakorlatlan rágók számára villával megtörve érdemes adni – és természetesen mindig felügyelet mellett.

3.Mosatlanul nagyon szennyezett

A nem megfelelően megmosott eper különféle növényvédő szerekkel illetve földdel is szennyezett lehet – kicsi gyereknek (is) csak alaposan megmosva szabad kínálni.

No persze az eper nem csak magában jó, lehet belőle lekvárt, turmixot, tortát, fagylaltot, szörpöt is készíteni. Használjuk ki a szezont, olyan rövid!

Az epret látásból már általában ismerhetik a legkisebbek, amikor életük első eperszezonja megérkezik. Az egy évesnél idősebb gyerekeket az ízével is megismertethetjük, ha nincs olyan ok, ami miatt óvatosnak kell lennünk.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek