Egészséges házi jégkrémek és fagylaltok

Szünidei kényeztetés gyerekeknek.

A nyári forróságban vágyunk a hideg, hűsítő finomságokra. Természetesen választhatjuk a legegyszerűbb megoldást és vásárolhatunk kész jégkrémet, vagy elzarándokolhatunk a legközelebbi fagylaltozóba is. Viszont mi magunk is megpróbálhatjuk elkészíteni saját, egészséges házi verziónkat. Figyelembe véve azt a tényt, hogy így olcsóbban jöhetünk ki és gyerekeink számára is egészségesebb nyalakodnivalót kínálhatunk, érdemes felírni a hozzávalókat bevásárló-listánkra. Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány alapreceptet, melyeket aztán ízlésük és fantáziájuk szerint alakíthatnak. A fagyikészítés önmagában remek közös elfoglaltság a gyerekekkel, hát még a délutáni kóstoló!

Az itt található recepteket elsősorban kisgyerekeknek ajánljuk, babáknak inkább fagyasztás nélkül, cukormentes változatban kínálja.

Gyümölcsös jégkrém-nyalóka

Hozzávalók:

  • 50 dkg apróra vágott gyümölcsdarabok
  • 1 dl víz
  • jégkrém pálcika

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágja apróra vagy turmixolja le. Adja hozzá a vizet, majd öntse ki nagyobb méretű jégkockatartóba. Tegye be a fagyasztóba, néhány perc múlva vegye ki, és ha már kellően jégkásás lett  szúrja bele a formákba a pálcikákat, majd tegye vissza a fagyasztóba. 2-3 óra múlva fogyasztható. Egészséges, finom és olcsó gyerekeknek való édesség a tikkasztó kánikula idején. Az ízekkel még csak ismerkedő csecsemőknek őszibarackból, almából, nektarinból készült pépet készítsünk, ne hígítsuk fel vízzel és természetesen frissen hűtés nélkül kínáljuk.

TescoBaba tippje: Natúr joghurttal, vagy tejjel habosra verve lágyabb és krémesebb lesz az eredmény.

Az egyszerű gyümölcskrém mellett természetesen gondoltunk azokra az igazán édesszájúakra is, akik akár egy szerdai ebéd utáni szieszta közben is vasárnapi kényeztetésre vágynak.  És a gyerekeknek sem nem lesz ellene kifogása…

Kókusz fagylalt

Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál keményítő
  • rumaroma
  • 1 db citrom leve
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A kókuszreszeléket a tejbe szórjuk és a sóval, cukorral, tojássárgájával együtt, felforraljuk.

Néhány percnyi főzés után, a búzakeményítővel simára kevert, 0,5 dl vízzel, folytonos keverés közben, kissé besűrítjük. Belecsorgatjuk a citromlevet, majd a rumaromával is megöntözzük. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön. (Tegyük be a hűtőszekrénybe 1-2 órára.)

Hozzáadjuk a tejszínt és jó habosra verjük. A már hideg fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgép poharába és az előírás szerint, megfagyasztjuk. Ha nincs fagylaltgépünk néhány órára a fagyasztószekrénybe tesszük.

Forrás: http://www.foznijo.hu/receptek/recept/kokusz-fagylalt/6986

TescoBaba tanácsa: Kókuszreszeléket és tojássárgáját csak 1 éves kor után adjon a babának!

Joghurt fagyi erdei gyümölccsel

Hozzávalók

  • 2 pohár natúr joghurt
  • 150 g erdei gyümölcs
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A joghurtot, a vaníliás cukrot és a 100 g gyümölcsöt, elektromos habverővel simára keverjük, és a fagyasztóba rakjuk, egy dobozban. Időnként megkeverjük. A fagylaltot és a maradék gyümölcsöt fagylaltkelyhekbe adagoljuk. Tejszínhabbal és csokiforgáccsal díszítve tálalhatjuk.

TescoBaba tanácsa: Aprómagvas gyümölcsöket csak 18. hónap után adható a babáknak. Ezt megelőzően inkább almával, őszibarackkal, nektarinnal, meggyel, dinnyével ízesítse a finomságot. Cukor helyett pedig használjon gyümölcscukrot, vagy ne is tegyen semmilyen édesítőt.

Forrás: http://www.foznijo.hu/receptek/recept/joghurtfagylalt/11751

Házi csokifagyi

Hozzávalók

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 db tojás
  • 4 ek porcukor
  • 2 ek kakaó
  • 2.5 dl habtejszín

Elkészítés:

A 20 dkg étcsokoládét apróra tördeljük és két egyforma adagra osztjuk.

A tojások sárgáját, fehéredésig keverjük a porcukor felével, majd a kakaóport is hozzáadjuk. Az egyik adag összetört csokoládét, vízgőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A tejszínt kemény habbá verjük és a krémbe forgatjuk. A tojásfehérjét, a maradék cukorral habosra verjük, ezt is beleforgatjuk és hozzákeverjük a maradék, feldarabolt csokoládét. A krémet fagylaltgépbe tesszük és 10-15 perc alatt kész.

Ha nincs fagyigépünk, akkor egy tálba simítjuk és legalább 6 órára, vagy egy éjszakára, a fagyasztóba rakjuk.

Forrás: Főzni jó!

Figyelembe véve azt a tényt, hogy így olcsóbban jöhetünk ki és gyerekeink számára is egészségesebb nyalakodnivalót kínálhatunk, érdemes felírni a hozzávalókat bevásárló-listánkra.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek