Cumisüveg és pohár

A hozzátáplálással egyidőben felmerül a kérdés, hogy poharat vagy cumisüveget használjunk az itatáshoz. Mi a legjobb választás? Hogyan használjuk helyesen? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Védőnők és gyermekorvosok rendszeresen hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a baba egészsége szempontjából az anyatejes táplálás. Ebben az időszakban kizárólagos szoptatás esetén nincs szükség semmilyen folyadékpótlásra, sőt egyenesen kerülendőnek is tartják azt, mivel akár a víz, akár a tea telíti a baba gyomrát anélkül, hogy értékes tápanyaghoz jutna belőlük, sőt a cukor egyenesen ártalmas.

A hatodik hónap elteltével azonban megjelennek a különböző pépes ételek, melyek ugyan még csak kiegészítik az anyatejet, velük együtt azonban megkezdődik az itatás időszaka is. Nem beszélve arról, hogy bizony előfordulhat, hogy az anya egy-két órás távolléte esetén a babára vigyázó édesapának vagy nagymamának szembe kell néznie egy etetéssel.

Ilyenkor előkerülnek a korábban gondosan kiválasztott cumisüveg vagy csak egy pohár. A feladat azonban első látásra sem tűnik túl könnyűnek.

Lássuk, mire kell figyelni, hogyan használjuk ezeket az eszközöket helyesen.

Cumisüveg

  1. A baba életkorának megfelelő cumival legyen ellátva.
  2. A cumisüvegből való táplálást is tanulni kell, ezért lehetőleg gyakoroljanak az éles helyzet előtt.
  3. Mindig ellenőrizze az anyatej vagy a tápszer hőmérsékletét!
  4. Rendszeresen büfiztesse a babát, főleg ha ritkán kap cumisüvegből enni, mert akkor valószínűleg sok levegőt fog nyelni.
  5. Minden alkalommal fertőtlenítse a cumisüveget használat előtt, főleg ha csak alkalmanként kerül elő.

Pohár

  1. Anyatejes babák esetében a legjobb, ha kanállal kezdjük a hozzátáplálást és pohárból az itatást. Mivel a cumisüvegből való ivás technikája rontja a szopási technikát. Féléves csecsemők esetében már sokkal célszerűbb egyenesen a pohárból ivást megtanítani.
  2. Lehetőleg ne használjon csőrös poharat, maradjon a hagyományos verziónál.
  3. A babának legyen saját pohara, melyet megfelelő mértékben és formában rendszeresen tisztít és fertőtlenít.
  4. Melegítéskor a pohár falának hőmérsékletét is ellenőrizze. A legjobb, ha soha nem teszi ki közvetlen hőhatásnak a poharat.

És végül talán a legfontosabb. Etetéskor mindig ölelje gyermekét, a szoptatás nyújtotta közvetlen érintést nem kell nélkülözniük, így könnyebben elfogadja a baba is az új helyzetet.

Anyatejes babák esetében a legjobb, ha kanállal kezdjük a hozzátáplálást és pohárból az itatást. Mivel a cumisüvegből való ivás technikája rontja a szopási technikát.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek