Bioételek – de valóban?

Utánajártunk mit jelent ez a szó a termékek csomagolásán.

Valljuk be: napjainkban divat a bio. Bioétel, bioital, biokozmetikum, biopamut. A kínálat tárháza végtelen és ne gondoljunk bele, hogy Földünk valóban rendelkezik-e ennyi biotermőfölddel. Tételezzük fel, hogy igen.

És mitől bio a bio? Bionak azokat az élelmiszereket nevezzük, amelyek alapanyagait az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint termesztették, azaz csak ennek megfelelő tápanyagot és növényvédő szert, technológiát használtak a termelés során. Hivatalos megfogalmazásban ahhoz, hogy Magyarországon egy termék biotermékként kerülhessen forgalomba, valamelyik magyar ellenőrző szervtől biominősítést kell kapnia. Import termékek esetében elegendő az adott ország biominősítését feltüntetni. Magyarországon jelenleg két ellenőrző szerv van, a Hu-ÖKO-01 számú Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HU-ÖKO-02 számú Hungária Öko Garancia Kft.

Mikor véget ér az anyatejes táplálás időszaka vagy megkezdődik a hozzátáplálás, el kell döntenünk, hogy is lakassuk jól gyermekünket. Főzzünk otthon vagy vásároljunk üveges babaételt? Bio ételt vegyek vagy nem biot? Lehet jó döntést hozni? Szükségszerű-e valamelyik oldalon voksolni? Hiszen gondoljuk csak végig! Egy-két évet, otthon a baba mellett, még csak elpepecselünk a főzőcskézéssel és akár az összes hozzávaló lehet bio, de mi lesz ha kezdődik az ovi? Vagy a bölcsi? Ott tuti nem lesz bio, sem az étel, sem az ital. Vállaljuk-e az ezzel járó nehézséget? Fogjuk-e bírni esténként, amikor munka után ebédet kell főzni, reggelit, uzsonnát készíteni gyermekünknek? Milyen mértékben tartható fenn ez az állapot? Szerintünk az arany középút a fontos.

Próbáljunk minél többet otthon főzni, porciózni, fagyasztani. Vásároljunk piacon, megbízható forrásból származó zöldségeket, gyümölcsöket, húst és tojást beszerezni. Érdemes a legtöbbet kedvelt, használt élelmiszerből biot vásárolni, ezzel fenntartható egy egészséges egyensúly. Kerüljük a primőr árukat, és az import nem bio gyümölcsöket, kivéve a kivit, a mangót és a banánt.  Törekedjünk a szezonális étkezésre! Ha teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru mellett döntünk, akkor érdemes a biot választani, hiszen az  őrlés során a gabona szem egésze feldolgozásra kerül, így nem bio termék esetében a növényvédőszerek egy része is belekerülhet.

Választhatunk időnként a babaételeket kínáló polcokról is, ha elutazunk vagy időhiányban vagyunk, illetve ha egyszerűen csak váratlanul megéhezik a gyerek és nincs más megoldás. Ilyenkor praktikus a minél természetesebb összetételű, lehetőleg bio minősítésű bébiételt választani, amennyiben pénztárcánk nem enged túl nagy mozgásteret, választhatunk a hasonló szigorral ellenőrzött nem bio minősítésű babaételek közül is. Törekedjünk a jó minőségre és mindig olvassuk el az összetevőket!

Azt már sok helyen olvashattuk, hogy bánjunk csínján a cukorral. Ám ez érvényes akkor is, ha bio termékről van szó. Léteznek bio gyümölcskoncentrátumok, gyümölcslevek, melyet nagyon sok kisgyerek élvezettel szürcsöl, de ne feledjük, hogy a gyermek ízlése az első években formálódik, ha a babát már kisgyermekkorban rászoktatjuk az édes ízekre, később igen nehéz dolgunk lesz, amikor vizet szeretnénk vele megkedveltetni.

A csecsemő tápláléka mindenekelőtt az anyatej! Ám az utód nő, cseperedik, megkezdődik a hozzátáplálás időszaka majd folyamatosan leváltja az anyatejet az ennivaló, a zöldség, gyümölcs, gabona és hús teljes körű bevezetése.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek