Bébiétel: bolti vagy házi?

Az első hat hónapban elég az anyatej, vagy az anyatej pótlására a tejpor. Ezek szinte minden tápanyagot garantáltan biztosítanak: a fehérjét, a kalciumot és más ásványi anyagokat, valamint vitaminokat is. A neheze fél éves kor után jön.

A gabonafélék (rizs, árpa vagy zabpehely) jelentik a legjobb megoldást a kezdetekben a baba számára, mint első hagyományos élelmiszer. Nemcsak azért jók mert egyszerű az elkészítésük, hanem azért is, mert könnyen emészthetőek és így kevésbé kell tartani az allergiás tünetektől. Sőt, a legtöbb gabona telitett vasban, így a kicsik kiürült vastartalékait is gyorsan lehet velük pótolni. Egyedül emiatt szokták javasolni, hogy a tej mellett minél hamarabb megkezdődjön a kicsiknél a hozzátáplálás. Hiszen az amúgy fehérjében gazdag anyatej vagy tápszer nem tartalmaz vasat.

A hozzátáplálás megkezdése előtt érdemes elgondolkozni azon, hogy a bolti bébiételekhez nyúljunk-e vagy inkább saját kezűleg gyártsuk a pici igényeinek leginkább megfelelő menüket.

A készen kapható termékek, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, rendkívül szigorú szabályok betartása mellett készülhetnek el, magas a gyümölcs vagy gyümölcslé sűrítmény tartalmuk. Fel van rajtuk tüntetve, hogy melyik típus milyen idősen fogyasztható, mely segít a választásban. A szülőnek ettől függetlenül érdemes minden esetben elolvasni, hogy mit is tartalmaz a kiszemelt bébiétel.

Megpróbálhatjuk saját kezűleg is előállítani a kisbaba igényeinek leginkább megfelelő menüt. De ebben az esetben be kell tartani néhány aranyszabályt: a megfelelő felszerelésekkel kell dolgozni és a legjobb minőségű alapanyagokkal, figyelni kell a nitrát bevitelre és végül gondosan kell szervírozni a kicsiknek. A felszereltség tekintetében a pürésítő eszközök kulcsfontosságúak: kézzel kezelhető daráló, minden az egyben bébiétel készítő, kézi mixer, egyszerű villa, és végül tároló dobozok és jégkocka-készítő, a megmaradt ételek lefagyasztására. Az alapanyagokat mindig frissen használjuk fel, ha nem áll rendelkezésre friss gyümölcs vagy zöldség, akkor a legjobb alternatíva a fagyasztott kiszerelés. Indulásként jó választás lehet az alma, a banán, az őszibarack, a körte. Zöldségek közül érdemes kipróbálni a spárgát, a sárgarépát, a borsót, a burgonyát, a paprikát, az édesburgonyát és a sütőtököt. Innentől kezdve már csak a nitráttal kell vigyázni, ami megtalálható a vízben és a talajban egyaránt, és egyfajta vérszegénységet okozhat a kicsiknél. Ezért ajánlott a babavizek használata. A saját kezűleg készített babaételekre ugyanúgy igaz az a kéz meleg szervírozási hőmérséklet aranyszabálya, mint az anyatejre.

 

Megpróbálhatjuk magunk is előállítani a baba ételét, de kiemelt figyelmet kell fordítanunk a kiváló alapanyagokra, és a megfelelő konyhai eszközökre.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek