Anyatejgyűjtés pro és kontra

Különböző okai lehetnek annak, hogy egy kismamának nincs elegendő anyateje, esetleg egyáltalán nem indul meg a szülés után a tejtermelődés, ilyenkor anyatejbankba mehetünk, ahol a receptre felírt anyatejhez ingyen hozzájuthatunk, így táplálhatjuk a gyermekünket.

Tegyük fel, hogy nem tudunk szoptatni, de a barátnőnknek is épp most született babája, így ő tud a mi gyermekünknek is tejet biztosítani, elfogadnánk? És, ha egy barátnőnk barátnője adná? Vagy az ő egy távolabbi ismerőse? Akkor is elfogadnánk? Ha a facebookon egy csoporton keresztül kapnánk?

Sajnos, mint minden szegmensben, az anyatej kereskedelem területén is virágzik az internetes, illegális kereskedelem. Az anyatejgyűjtő állomások azért jöttek létre, hogy ellenőrizhető legyen az anyatej forrása, a donor egészsége, ezek által biztosítva legyen a gyermekünk egészséges táplálása.

Az interneten, illetve nem ellenőrzött forrásból származó anyatejjel veszélyeztetjük gyermekünk egészségét: a donornak lehet olyan fertőző betegsége, amelyről nem tud, illetve nem tájékoztat minket, elképzelhető emellett az is, hogy gyógyszert szed, alkoholt fogyaszt és dohányzik, olyan táplálékot, folyadékot fogyaszt. Ezek mind-mind veszélyforrást jelentenek, nem beszélve a technikai feltételekről, hogy mindig steril körülmények között történjen a fejés, a tárolás, a fagyasztás, hogy még véletlenül se vizezett anyatejet kapjunk! Ezeket az anyatejgyűjtő állomásokon mind-mind bevizsgálják, ezzel biztonságossá téve az ilyen táplálást.

Ha nincs tejünk, az első lépés, hogy jelezzük a védőnőnek, aki különböző technikákat, módszereket mutat majd, hogy lehetne mégis elindítani a tejtermelést. Amennyiben kudarccal végződnek a kísérleteink, akkor a háziorvos felírja gyermekünknek az anyatejet receptre, amelyet az anyatej bankban válthatunk ki térítésmentesen. Az anyatejgyűjtő központban minden fontos vizsgálatot elvégeznek a tejadó donoron: tüdőszűrés, HIV-, Wa-, széklet –és bőrvizsgálat. A tejet adó anyák, literenként 1800 forintot kapnak a leadott anyatejért, sőt biztosítják a steril eszközöket, mellszívót, tárolóedényeket.

Ön táplálná újszülött gyermekét más anya tejével?

Természetes, hogy vannak kérdéseink, kétségeink az anyatejgyűjtéssel kapcsolatban. Lássunk tisztán!

Baba-mama receptötletek »

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek