Adventi finomságok a legkisebbeknek

Elérkezett advent. A karácsonyt megelőző, és a szentestével záruló időszak az advent, a készülődés ideje. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is. Az ünnepi időszak egyik főszereplői pedig az édességek.

Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, barátait, hiszen az étkezés a családi, valamint a társadalmi élet egyik szerves része. Természetesen a gyermekeket is igyekeznek a szülők a kedvenc falatokkal, ízekkel megörvendeztetni az ünnepre való készülődés folyamán. A decemberi édességdömping mellett nehéz igazán megfelelő, könnyű finomságot készíteni a kicsiknek. Néhány ötlet, amelyet gyorsan megvalósíthatnak otthon az elfoglalt anyukák is, s amelyekből már a család kisebb tagjai is bátran fogyaszthatnak. A rengeteg ünnepi bonbonok és csoki mikulások mellett igazi változatosságot fog jelenteni a piciknek is.

Alma süni

Hozzávalók:  alma, fahéj, citromlé, méz, darált dió, levelestészta, mandulaforgács.

Elkészítés: Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk.  A magházak helyét fahéja citromlével meglocsoljuk. A nagyobb gyerekeknél meg is tölthetjük mézes darált dióval az almákat. Az almát beborítjuk egy levelestészta koronggal és a mandulaforgácsokat tüskeszerűen ráhelyezzük a tésztára. szegfűszegből szemet és orrot is készíthetünk a süninek. Forró sütőbe téve 5 perc alatt készre sütjük.

Almás-pudingos babapiskóta

Hozzávalók:  3 nagy alma,1 csomag vaníliás ízű pudingpor,5 dl tej,  2 evőkanál cukor, fél evőkanál fahéj, 1 csomag babapiskóta

Elkészítés: Az almát megmossuk, lereszeljük, a cukorral és a fahéjjal elkeverjük. A pudingporból a tejjel sűrű krémet főzünk. Egy átlátszó tál aljára babapiskótát teszünk, rá kevés forró krémet, majd almát és piskótát. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Hűtőben legalább 2 órát pihentetjük tálalás előtt.

 

Adventi kalács

Hozzávalók:  50 dkg liszt,5 dkg vaj,2,5 dl tej, 5 dkg cukor,2,5 dkg élesztő,            0,5 dkg só, tojás.

Elkészítés:

Kovászt készítünk: Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk. Tiszta ruhával letakarjuk, kb. 15 percig kelesztjük

A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel, és a többi hozzávalóval. Cipóvá formáljuk, és kb. 20-30 percig kelesztjük. A tésztát megfonjuk, és koszorúformára alakítjuk. A tetejét megkenjük tojással, és 15 percig pihentetjük. Ismét lekenjük tojással. Tetejét megszórhatjuk cukrozott darált dióval vagy mandulával. Forró sütőbe tesszük, és közepes lángon kb. 35 pec alatt megsütjük.

A decemberi édességdömping mellett nehéz igazán megfelelő, könnyű finomságot készíteni a kicsiknek.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek