A nélkülözhetetlen vas

Viszonylag kevés szó esik a gyermekkori megfelelő vasbevitel fontosságáról. Ha a vasról hallunk, akkor is általában a felnőttkori vérszegénységet kapcsoljuk hozzá, holott kisgyermekkorban is rendkívül fontos lenne a megfelelő vasszint.

Az első hónapokban a csecsemők nagy mennyiségű vasat használnak fel a gyors növekedéshez. Az anyatej vastartalmának 50%-a szívódik fel, érthető tehát az anyatejes táplálás döntő jelentősége ebből a szempontból is. Az egészséges újszülött vaskészlete 4-6 hónapos korig elegendő, ezt követően a hozzátáplálás megkezdésével az étrendből kell pótolni a gyermek számára szükséges vasmennyiséget.

Nincs ez másként 1 éves korban sem. Fontos, hogy a kisdedek étrendjét úgy állítsuk össze, hogy az fedezze vitamin, ásványi anyag és energiaigényüket. A táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások sajnos számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében, a vas bevitele ebben az életkorban is elmarad az ajánlásoktól. Gyermekorvosként magam is azt tapasztalom, hogy az 1-3 éves korosztály vasszintje nem megfelelő, pedig a csecsemő- és korai gyermekkorban fellépő vashiány visszavetheti a kicsik fejlődését. A vashiányos gyermekek szellemi és mozgásfejlődése elmaradhat egészséges társaikétól.

A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása, és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele. A napi szükséges vasmennyiség 7 mg. A babfélék, a sötétzöld levelű ételek (pl. spenót – megfőzött állapotban, 100 grammban 2-5 mg), az aszalt gyümölcsök (pl. aszalt sárgabarack -kb. 10 szemben 2-3 mg), a tojás (1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg), a borsó (elkészítve 100 grammban 2-3 mg), a sertés, a baromfi, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei is magas vastartalmúak. Figyeljünk, hogy gyakran kerüljön belőlük a család asztalára!

A vashiányos gyermekek szellemi és mozgásfejlődése elmaradhat egészséges társaikétól.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Dr. Király Balázs, gyermekorvos

Kapcsolódó cikkek