A közétkeztetés legfontosabb változásai 2014.

A táplálkozás alapvető életszükséglet, de nem mindegy, hogy mit juttatunk a szervezetünkbe. Különösen igaz ez a gyermekek tekintetében. Egészséges táplálkozás irányelvei a közétkeztetésben, és a hamarosan bevezetésre kerülő új szabályok, elvárások.

Gyermekkorban fontos a megfelelő mennyiségű és jó minőségű táplálék az optimális növekedéshez, szellemi fejlődéshez. A táplálkozási szokások kialakulása modellkövető tanuláson alapszik. A gyermekek táplálkozási szokásainak kialakításában nagy szerepe van a szülőknek, óvodáknak, iskoláknak. Több felmérés is bebizonyította már, hogy a gyerekek többsége helytelenül táplálkozik, ennek következményeként Magyarországon az iskoláskorú gyermekek körében az elhízás gyakorisága 15 %-ra tehető.

Ennek visszaszorítása érdekében célul tűzték ki, hogy a közétkeztetés egészségesebb legyen. Ennek értelmében ősztől jelentős változások várhatók a közétkeztetésben.

A rendeletben korlátozások és tilalmak találhatóak egyes élelmiszerek és ételek vonatozásában.

 1. A jövőben csökkenteni kell az ételek só és cukor tartalmát. A tálalókonyhán az ételhez nem adható só illetve, az étkező asztalokra nem helyezhető ki só-és cukortartó.
 2. Az étkezések között ezentúl csak ivóvizet, illetve ásványvizet lehet felszolgálni.
 3. Szinte teljesen eltűnnek a leveskockák, sótartalmú ételporok, ételízesítő krémek.
 4. Több lesz a zöldég, gyümölcs valamint a teljes kiőrlésű élelmiszer.
 5. 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús nem adható a menzákon, a 15 évesnél fiatalabbak korosztály számára pedig 23%-ban van meghatározva a határ.
 6. 18 év alatti korosztály számára nem adható koffeintartalmú ital, kivéve te és kakaó.
 7. Nem adható szénsavas vagy  cukrozott üdítő, szörp.
 8. Nem adható az 1-6 éves korcsoportok számára sertés-és baromfizsír felhasználásával készült étel.
 9. Édesség önálló ebédként egyáltalán nem, egyéb étkezésként is csak abban az esetben, ha 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmaz.

A rendelet étkezéssel kapcsolatosan egyéb követelményeket is tartalmaz:

 1. Meghatározza az ellátás során biztosítandó étkezések számát .
 2.  Egész napos étkezés esetén biztosítani kell 0,5 liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalcium tartalmú tejterméket, négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyben legalább egy adagot nyers formában kapnak, valamint három adag gabona alapú élelmiszert, amelyből egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 3. Napi háromszori étkezés során biztosítani kell 0,3 liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalcium tartalmú tejterméket, két adag zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyben legalább egy adagot nyers formában kapnak, valamint két adag gabona alapú élelmiszert, amelyből egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
 4. Bölcsődések számára 0,4 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalcium tartalmú tejtermék van meghatározva, valamint három adag zöldség vagy gyümölcs, amelyből legalább egy adagot nyers formában kapnak. Biztosítani kell naponta két adag gabona alapú élelmiszert, melyből legalább két naponta az egyiknek teljes kiőrlésűnek kell lennie.

A közétkeztetőnek kötelező:

 1. Étlapot készíteni, s azt mindenki számára jól látható helyen kitenni.
 2. Az étlapon fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát.
 3. A diétás étrendet a nem diétás étrendtől elkülönítve kell feltüntetni

Forrás: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK14061.pdf

Gyermekkorban fontos a megfelelő mennyiségű és jó minőségű táplálék az optimális növekedéshez, szellemi fejlődéshez.

Baba-mama receptötletek »

Kapcsolódó cikkek