A hozzátáplálás – a glutén bevezetése

Manapság egyre többet hallunk az ún. lisztérzékenységről, ezért sokan a glutént alapvetően ellenségként kezelik. Holott ha megfelelő időpontban és mennyiségben vezetjük be a gyermek étrendjébe, elkerülhetjük az allergia kialakulását!

A coeliakia (cöliákia, lisztérzékenység) a genetikailag arra hajlamos egyénekben kialakuló autoimmun betegség, azaz a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit.  A betegség kiváltásáért a gluténnek, népies nevén a sikérnek egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a fehérje a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található, károsító hatását a gyomor utáni vékonybél szakaszon, a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen vagy részben elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit, így csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

A glutén bevezetése 4-6 hónapos kor között ajánlott, mindenképpen anyatejes táplálás védelme mellett. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a bevezetést követően még minimum 1-3 hónapig anyatejjel táplálja kisgyermekét az édesanya!

A glutén bevezetése, ahogy minden más új élelmiszeré is, fokozatosan, kis mennyiségben történjen! A kis mennyiség naponta 1- 2 mokkáskanálnyi gluténtartalmú élelmiszer adását jelenti. Amennyiben jól fogadta a baba szervezete, nem reagált allergiára utaló tünetekkel (pl. allergiás kiütés), amikor betölti a hat hónapot, fokozatosan elérheti a mennyiség a teljes adagot.

A hozzátáplálás pontos menetéről a védőnők tudnak gyakorlati tanácsot adni, így az édesanyáknak érdemes hozzájuk fordulni tanácsért!

A glutén bevezetése 4-6 hónapos kor között ajánlott, mindenképpen anyatejes táplálás védelme mellett.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Dr. Nádor Csaba PIC-vezető főorvos MH EK PIC gyermekorvos, neonatológus a Neonatológiai Tanács titká

Kapcsolódó cikkek