A hónap zöldségei: spenót, brokkoli

Az anyatejen és tápszeren kívüli ételek bevezetése a folyékony-pépestől a szilárd ételekig folyamatosan történik, mind típus, mind állag szempontjából. Bevezetésükre általában 6 hónapos kor kerül sor. Erre az egyik legjobb időszak a szeptember. Zöld vitaminbombák az őszben a TescoBaba ajánlatában.

Azok a babák és édesanyák a legszerencsésebbek közé tartoznak, akik az évnek ebben a szakaszában kezdik a hozzátáplálást. A ősz az egyik leggazdagabb a zöldségkínálat tekintetében, amelyekből számtalan féle főzeléket készíthetünk a baba számára. Gyorsfagyasztott alapanyagot is használhatunk, de a csecsemő ne kapjon tartósítószert, festékanyagot, mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmiszert.

Spenót (Paraj)

 A rengeteg előítélettel ellentétben a spenótot általában szeretik a gyerekek. Vitaminok közül az A-, K-, és  C-vitaminból fordul elő benne nagyobb mennyiség. Ásványi anyagok közül különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban, folsavban, ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Folsavtartalmának köszönhetően terhes nőknek is ajánlott fogyasztása. Viszonylag sok nitrátot is tartalmazhat, ezért a szárakat mindig el kell távolítani, s csak a legszebb leveleket használjuk fel.  A magas oxaláttartalma miatt csak hetente egyszer adjunk spenótot a babának.

6 hónapos kortól adható a babának.

Brokkoli

A brokkoli bár igen gazdag a létfontosságú tápanyagokban, puffasztó, gázképző hatása miatt mégsem szerepelhet a babák első ételei között. Valóban okozhat felfúvódást, de korántsem az egyéb káposztafélékhez hasonló mértékben. Igen alacsony zsírtartalmú, rostokban gazdag étel. Ásványi anyagai közül kiemelendő magas kálium, a kalcium, magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfortartalma. Gazdag C, B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin forrás.

8 hónapos kortól adható a babának.

Receptek:

Spenótfőzelék csirkemellel

Hozzávalók:

  • 50 g burgonya
  • 100 g spenótpüré
  • 100 ml víz
  • 1 teáskanál olaj
  • 20 g csirkemell
  • 30 ml tej vagy tápszer

Elkészítés:

A megtisztított felkockázott burgonyát egy edénybe tesszük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt csirkemellet, s félig puhára főzzük. Hozzáadjuk a spenótpürét és fedő alatt továbbfőzzük, majd hozzáöntjük a tejet vagy tápszert, s összeforraljuk vele.  A turmixgépben az olajjal együtt leturmixoljuk, a lábasba visszatéve még egyszer összeforraljuk.

Brokkolifőzelék csirkemájjal

Hozzávalók:

  • 50 g burgonya
  • 100 g brokkoli
  • 100 ml víz
  • 1 teáskanál olaj
  • 20 g csirkemáj
  • 30 ml tej vagy tápszer

Elkészítés:

A megtisztított megmosott burgonyát kockára vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a májat elkaparjuk és a egészet egy edénybe tesszük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára főzzük, ha félig megpuhult, hozzáöntjük a tejet vagy a tápszert. Amikor megpuhult és lehűlt, egy kevés olajjal turmixoljuk.

Gyorsfagyasztott alapanyagot is használhatunk, de a csecsemő ne kapjon tartósítószert, festékanyagot, mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmiszert.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek