A hónap zöldségei

Kukorica, patisszon és karalábé. Csodás nyári friss ízek.

A zöldség a gyerekek egészséges táplálkozásának alapvető szereplője. Számos olyan értékes anyagot tartalmaz, mely a gyerekek szervezetének növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez kifejezetten szükséges. A nyár remek lehetőséget kínál arra, hogy különféle zöldségekkel megismerkedjen a gyermekünk. Reméljük, az első kóstolást követően a legtöbbet megkedveli.

Karalábé: a karalábé nagyon egészséges alapanyag. Alacsony a kalóriatartalma, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, viszont rostban gazdag. Nagyon sok benne a C-vitamin és a kálium, ezen kívül omega-3 és -6 zsírsavakat is tartalmaz, valamint található benne szelén, nátrium, mangán, réz, vas, kalcium, foszfor. A-vitamint és B-komplexet is tartalmaz.

8 hónapos kortól adható a babának.

Patisszon: közismertebb neve csillagtök. Energia- és szénhidráttartalma alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Tartalmaz továbbá nyomelemeket (vas, réz, cink, mangán) is. Rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.

7 hónapos kortól adható a babának.

Kukorica: A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat. Fehérjét, szénhidrátot, C-vitamint, vasat, foszfort, karotint, is tartalmaz. A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg. Megbízható helyen vásároljuk meg, mivel a nyári kukoricaszezonban sokszor takarmánykukoricát próbálnak meg rásózni a vevőkre, pedig ízben nagy a különbség a két változat között.

Leszemezve 9 hónapos kortól adható a babának főtt kukorica.

Receptek:

Karalábéfőzelék

Hozzávalók :  1db karalábé, 100g burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 tojássárgája

  1. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk.
  2. A vaj felét kis lábasban megolvasztjuk, a karalábét és a burgonyát beletesszük.
  3. Pároljuk, majd öntünk hozzá 2 evőkanál vizet. Lefedjük és kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
  4. Ha a főzelék puha, tányérra öntjük, és a maradék vajjal valamint a  tojás sárgájával elkeverjük.
  5. Végül az egészet villával durvára összetörjük.

Patiszonfőzelék csirkével

Hozzávalók: közepes méretű patiszon, negyed csirkemell, csipet só, petrezselyemzöld

  1. A patiszon felét meghámozzuk , feldaraboljuk.
  2. A negyed csirkemellet megmossuk,  felkockázzuk.
  3. Egy lábasba tesszük a csirkemellet, felöntötjük annyi vízzel, hogy bőven elfedje.
  4. Szórjunk bele egy kicsi csipet sót és petrezselymet.
  5. Fedő alatt, közepes lángon 10 percig  főzzük.
  6. Beletesszük a  patiszont, és további 15 percig együtt főzzük a húst a zöldséggel.
  7. Amikor puhára főtt, a turmixgépbe tesszük a patiszont és a csirkemell darabokat, valamint hozzáadunk a főző léből 5 evőkanállal.

Pürésre turmixoljuk.

Megbízható helyen vásároljuk meg, mivel a nyári kukoricaszezonban sokszor takarmánykukoricát próbálnak meg rásózni a vevőkre, pedig ízben nagy a különbség a két változat között.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek