A hónap zöldségei 2. rész

Uborka, zöldbab, főzőtök és sóska. Frissen, finoman elkészítve egészséges táplálék a család minden tagja számára. Cikkünkből megtudhatja hogy melyik zöldség milyen vitaminokat tartalmaz és recept ötleteket is adunk.

A téli időszak ínséges hónapjaihoz képest elérkezett a friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag nyár. Azok a szerencsések, akik ezekben a hetekben kezdik meg a hozzátáplálási időszakot válogathatnak a friss, haza finomságokban. A nagyobbak pedig már kipróbálhatnak újabb és újabb összetevőkkel, fűszerezéssel más és más ízeket.

Uborka

Mit érdemes tudni róla?

Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik.

Milyen vitaminok vannak benne?

Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.

Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.

Olvasható a wikipédián.

Mikortól adható?

1 éves kor után

Receptek

Uborkafőzelék csirkehússal

Hozzávalók:

2 db uborka, 1 db burgonya, olívaolaj, petrezselyem zöldje, kapor, apróra vágott sovány csirkehús

Elkészítés:

Az uborkákat és a burgonyát meghámozzuk, feltesszük főni a kaporral. Miután puhára főttek kiturmixoljuk, pici olíva olajjal elkeverjük, petrezselyem zöldjével ízesítjük. Tálalás előtt főtt csirkehúst szórunk a tetejére.

Hideg uborkaleves

Hozzávalók:

2 db uborka, 15 dkg csemegeuborka, 1 fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 5 dl erőleves, 2 dl tejföl, csipet só, csipet bors, csipet kapor

Elkészítés:

A meghámozott és megmosott, fürtös uborkát hosszában félbevágjuk. Magjait kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk.

A csemegeuborkát lecsöpögtetjük és felaprítjuk.

A megtisztított vöröshagymát ugyancsak apró kockákra vágjuk.

A kétféle uborkát és a vöröshagymát a forró vajon, kb. 5 percig pároljuk. Felöntjük az erőleveslével, majd további kb. 5 percig főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, végül tejföllel ízesítjük. A megmosott kaprot lerázzuk. Keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk és a levesbe keverjük. Sózzuk, borsozzuk.

Az uborkalevest a félretett kaporral és apró kockákra vágott citrommal díszítve kínáljuk.

Forrás: foznijo.hu

Zöldbab

Mit érdemes tudni róla?

A zöldbab, vagy népies nevén paszuly (mint a borsó, a lencse és a szójabab) a hüvelyesek közé tartozik. A bab őshazája Mexikóban található, ahol az indiánok legősibb eledele volt. Európába először a karósbab került a 16. században, és csak később vált ismertté a bokorbab. Hazánkba a török hódoltság idején került.

Milyen vitaminok vannak benne?

Karotin-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma számottevő és élelmirost-tartalma sem elhanyagolható. 100 gramm zöldbab átlagosan 0,7 g ásványi anyagot tartalmaz, melyből 238 mg a kálium, 60 mg a kalcium, 24 mg a magnézium, 1,5 mg a nátrium és 0,4 mg a nitrogén.

Olvasható a 3×3.hu oldalán található cikkben.

Mikortól adható?

8 hónapos kortól

Receptek

Zöldbabpüré

Hozzávalók:

20 dkg zöldbab, 1 db burgonya, tejföl, olívaolaj, csirkehús

Elkészítés:

A zöldbabot megpucoljuk, nagyon ügyelve arra, hogy a fás rész ne maradjon rajta, legjobb a friss zsenge zöldbab. A burgonyát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, majd a zöldbabbal együtt puhára főzzük. Tehetünk bele fokhagymát és babérlevelet is. Miután megfőtt kiturmixoljuk, pici tejföllel krémesítjük, és apróra vágott sovány csirkehússal kínáljuk a babának.

Főzőtök

Mit érdemes tudni róla?

A tök Amerikából származik, a spanyolok hozták kontinensünkre. Mivel az íze hasonlít az almáéhoz „indián almának” is szokták nevezni.

Milyen vitaminok vannak benne?

Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.

Forrás

Mikortól adható?

8 hónapos kórtól

Receptek

Tökfőzelék babáknak

Hozzávalók:

20 dkg tök (gyalult), kapor, víz, olívaolaj, tejföl

Elkészítés:

A tököt legyaluljuk majd puhára főzzük. Hozzáadunk egy teáskanálnyi olívaoajat, és tefjöllel krémesítjük. Beletszórjuk a kaprot és az egészet kiturmixoljuk.  Sovány, apróra vágott hússal kínáljuk.

Sóska

Mit érdemes tudni róla?

A sóska a keserűfélék családjába tartozó levélzöldség, ami erőteljesen savas, zöld, és többnyire csak főzeléknek-mártásnak ismerjük. Pedig ennél sokoldalúbb zöldség, a kesernyés rukkolához hasonlóan dobja fel a salátákat, citromos aromája miatt fűszerként is használják, de készülhet belőle leves, pite, sőt még limonádé is.

Milyen vitaminok vannak benne?

A sóska rengeteg ásványi sót, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz, a benne lévő oxálsav miatt savanyú, de ez a sav vesekő kialakulásához is vezethet. Ha sóskát készítenek, kerüljék az öntöttvas és alumínium edényeket, mivel a zöldségben lévő oxálsav reakcióba lép a fémekkel, emiatt pedig fémes ízű lesz az étel.

Forrás

Mikortól adható?

8 hónapos kortól

Recept:

Sóskapüré

Hozzávalók:

50 dkg sóska, 1 db burgonya, 10 dkg vaj, 1 csipet só, 1 kanál tejföl

Elkészítés:

A burgonyát összekockázzuk, és felrakjuk kevés vízben főni. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a sóskát. Ha megpuhultak, leturmixoljuk és olvasztott vajjal, majd pici tejföllel lazítjuk.

Forrás: Főzni jó!

Itt a nyár, kiváló alkalom,hogy kisbabánknak a legfinomabb friss zöldségeket kínáljuk.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek

Akciós ajánlataink