A hónap gyümölcsei: szőlő, dinnye

Az egészséges táplálkozás alapja, hogy napjában háromszor fogyasszunk gyümölcsöt. A nyári hónapok bővelkednek a gyümölcsökben. Napsütötte vitaminforrások a gyermeknek.

A nagy melegben a gyermekek is szívesen fogyasztják a lédús terméseket. A nyár utolsó hónapjában még tombol a dinnyeszezon, amelynek minden fajtája kincset ér. A hónap múlásával pedig már a gyümölcsstandokon sorra jelenek meg a különböző szőlőfajták.

Szőlő

A székrekedéstől szenvedő babáknak kifejezetten ajánlott a fehér szőlő leve és húsa, mivel nagyon jól segítik az emésztést. Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Megtalálható benne az A-, B1- és C-vitamin, valamint kálium, vas és foszfor. A kálium tartalma kiemelkedően magas, azaz vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Ha a szőlőszemekről a héját lehúzzuk és kiszedegetjük belőle a magokat, akkor 9 hónapos kortól bátran adhatjuk a babának.

Dinnye

A dinnye magas víztartalmának köszönhetően szinte átfolyik a szervezetünkön, s vele együtt számos mérgező anyag is távozik. Mindezek mellett kiváló vitamin- és ásványi anyag-forrás. Tartalmaz B-6, C- és E-vitamint, folsavat, vasat, káliumot és mangánt. Magas folsava miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

8-9 hónapos kortól adható a babának is.

Receptek:

Szőlős rizspép

Hozzávalók: 100 gramm barna rizs, 2 dl víz, 2dl tápszer, 10-15 szem szőlő

Elkészítés: a rizst a vízben fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük, Elkészítjük a szokásos módon a tápszert. Megmossuk a szőlőszemeket, héját lehúzzuk és kimagozzuk. Amikor a rizs megpuhult a tápszerrel és a szőlőszemekkel turmixgépbe tesszük és pépesre mixeljük.

Vegyes dinnyepüré

Hozzávalók: 200 gramm sárgadinnye, 200 gramm görögdinnye, 1 darab banán.

Elkészítés: A dinnyéket kimagozzuk és a húsát kikanalazzuk. Csak a könnyen lejövő, puha részt használjuk fel, amely jó érett. A dinnyéket két evőkanál vízben 3-4 perc alatt puhára pároljuk. Rúdmixerrel pépesítjük, s hozzáadjuk a szintén pépesített banánt.

A székrekedéstől szenvedő babáknak kifejezetten ajánlott a fehér szőlő leve és húsa, mivel nagyon jól segítik az emésztést.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek