A hónap gyümölcse: szilva, körte, szőlő

A nyár vége nem jelenti azt, hogy egészséges finomságok nélkül maradunk. A természet változásával, a levelek sárgulásával újabbak is érkeznek. Az őszre beérő zamatos gyümölcsök színes látványa a borongós őszi napokon a hangulatunknak is jót tesz. Őszi vitaminforrások 1. rész.

A télre készülve, pedig vitamin- és rostforrásként is jelentősek. Az őszi gyümölcsökből készíthetünk pürét vagy gyümölcslevet, felhasználhatjuk nyersen vagy főzve is.

Szilva:

Vitamintartalma nem számottevő, kivéve a B-vitamint tartalma. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó.

8 hónapos kortól adható a babának.

Körte:

A körte nagyon jó rostforrás. Számos ásványi anyag és vitamin található benne, amelyek szintén fontosak a betegségek elkerüléséhez. A körte főként C-vitamin, B1 és B2-vitamin, illetve A-vitamin tartalma miatt fontos, de ezeken kívül található még benne kalcium, magnézium, vas és jód is.

7 hónapos kortól adható a babának.

Szőlő:

Sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz. Megtalálható benne: A-, B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen magas a  szőlő  káliumtartalma.

1 éves kortól adható a babának.

Receptek:

Szilva és körtekompót

Hozzávalók:

  • 1 db körte
  • 4 szem szilva
  • 1 db egész fahéj

Elkészítés:

Megmossuk a körtét, meghámozzuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk. A szilvát megmossuk, meghámozzuk, ketté vágva kimagozzuk. Kevés vízben megfőzzük a gyümölcsöket, s a főző vízbe beletesszük az egész fahéjat. Ha gyümölcsök megpuhultak, a fahéjdarabot vegyük ki a vízből, s turmixoljuk össze.

Körtés krumpli csirkehússal

Hozzávalók:

  • 3-4 db krumpli
  • 1 db körte
  • 10 dkg főtt csirkehús

Elkészítés:

A csirkehúst külön megfőzzük. Pici sós vízben megfőzzük a krumplit is.  A meghámozott, feldarabolt körtét hozzáadjuk a krumplihoz, ha megfőtt, s rövid ideig – éppen, hogy csak összeforrjon – együtt főzzük őket. Hozzátesszük a csirkehúst is, majd az egészet összeturmixoljuk annyi főzőlével, hogy tejföl sűrűségű legyen.

Kukoricakása szőlővel

Hozzávalók:

  • 150 gr kukoricadara
  • 10-15 szem szőlő

Elkészítés:

A kukoricadarát 4, 5 dl vízben megfőzzük. A szőlőszemeket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Ha a kukoricakása megfőtt a szőlődarabokkal együtt turmixgépbe tesszük, és pürésre keverjük.

Az őszre beérő zamatos gyümölcsök színes látványa a borongós őszi napokon a hangulatunknak is jót tesz.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek