A hónap gyümölcse: görögdinnye – lédús finomság minden formában

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. 

A csemegeként fogyasztott dinnyéknek több mint 500, formában, méretben és héja színében eltérő, termesztett fajtája van a hosszúkástól a gömbölyűig, a fehér húsútól a pirosig, az egyszínű héjútól a csíkosig. Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették. Nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Fogyasztása jól oltja a szomjat a nyári melegben, mert a levében oldott sók, pótolják az izzadtsággal elvesztett mennyiséget. Víztartalma és teltségérzetet okozó volta miatt akár fogyókúrás ételnek is beválik, bár némelyeket puffaszt. Méregtelenítő kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához is kiváló.

Készíthetünk belőle levest, gyümölcssalátát, fagylaltot, dzsemet, koktélt, turmixot, sültek mellé kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával. A dinnye szinte minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk. Magja nyugodtan fogyasztható, ráadásul a gyümölcshús ízét, enyhe, ám jellegzetes aromáját jobban kihozza. A kievett dinnyehéjakat meghámozva cukorszirupban befőttként is eltehetjük. E finom csemege belesüthető és ízletes alkatrésze lehet a legkülönbözőbb karácsonyi süteményeknek, gyümölcskenyereknek. A dinnye behűtve a legfinomabb, de ne hűtsük túl, mert íze és állaga megváltozik. Ideális tárolóhely számára a 10-13 °C-os pince, ahol legfeljebb egy hétig őrzi meg minőségét felvágatlanul. Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál.

A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már lőrincessé, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része.

Amennyiben mégis éretlen, savanykás vagy egyszerűen nem elég édes gyümölcsöt vásárolni, akkor se dobjuk ki. Felkockázva uborkával, paradicsommal, paprikával, olívaolajjal ízletes saláta készülhet belőle. Fűszerezhetjük mindenféle zöld salátafűszerrel, olívaolajjal, borecettel, nyakon önthetjük joghurttal is.

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, melyet hieroglifával is megörökítettek.
Szerző: Forrás: www.wikipedia.hu; www.hazipatika.com; www.mindmegette.hu; www.lifenetwork.hu

Kapcsolódó cikkek