A hónap gyümölcse a nektarin

Édes, vitamindús finomság a gyümölcsöskertből. Mindegy, hogy kopasz baracknak nevezzük vagy nektarinnak a lényeg, hogy egészséges, ízletes és sokféleképpen feldolgozhatjuk.

„A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér.

A nektarin (prunus persica) az őszibarack egyik alfaja, de míg az őszibarack héja kissé molyhos és szőrős addig a nektarin teljesen sima, szőr nélküli.  Már 1940-ben elkezdték a nektarin nemesítését Amerikában, innen indult el hódító útjára Európába is. Eredetileg a szilva és az őszibarack kereszteződéséből jött létre, de íze inkább az őszibarackra emlékezett minket.”

Olvasható a Kertvarázs magazin honlapján.

Mikortól adható a babának?

Mind az őszibarackot, mind pedig a nektarint már egészen korán a hozzátáplálás kezdetén, tehát hat hónapos kortól kínálhatjuk a babának. Tápszerrel táplált babák esetében pedig már négy hónapos kortól szokták ajánlani. Most amikor akár a kertünkben termett gyümölcs is rendelkezésünkre állhat, kiváló választás akár kezdő gyümölcsként, akár finom desszertként szeretnénk adni kisbabánknak.

Milyen vitaminokat tartalmaz?

Mint ahogy a fent említett cikkben is olvasható vitaminokban egyik leggazdagabb gyümölcsünk a nektarin, illetve az őszibarack. Többek között tartalmaz szelént, magnéziumot, B és C vitamint, illetve számos hasznos ásványi anyagot is.

Receptek

Nektarinkrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg nektarin vagy őszibarack
  • 10 dkg alma
  • 1 szem burgonya

Elkészítés:

Az almát és a nektarint vágja kockára, majd a turmix gépben pürésítse. A burgonyát főzze puhára majd a gyümölcs pürével turmixolja össze.  A baba 8-9 hónapos korától fahéjjal is ízesítheti. Mivel nyers gyümölcsöt tartalmaz a püré azonnal adja a babának, ne tartogassa. Amennyiben szeretné, később kínálni gyermekének úgy főzze meg a gyümölcsöket is és tárolja hűtőszekrényben a pürét.

Nektarin vagy őszibarack leves 1 éves kortól

Hozzávalók

  • 1 kg nektarin vagy őszibarack
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

1 kg őszibarackot vagy nektarint meg kell hámozni, 4 felé vágni, majd kimagozni. Közben 2 db-ot tegyen félre belőle, a többit pedig, botmixerrel pürésítse, majd keverje hozzá a fahéjat, a tejszínt és a kristálycukrot. Ha ez készen van, akkor a 2 db őszibarackot vágja apró kockára majd keverje a leveshez. A család felnőtt tagjai számára hűtőben lehűthető és tálalható. A kristálycukrot a baba adagjából ki is hagyhatja.

Forrás: Főzni jó!

„Eredetileg a szilva és az őszibarack kereszteződéséből jött létre, de íze inkább az őszibarackra emlékeztet minket.”
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek