A baba tápszerrel is mindent megkap

A szoptatás, bármennyire is szeretné jól csinálni az anyuka, nem minden esetben valósulhat meg. Olyan anya is van, aki kezdettől inkább tápszerrel etetné a gyermekét. Mit kell tudni a tápszeres táplálásról?

Mit kell tudni a tápszeres táplálásról?

Tény és való, hogy az igazi anyatejhez semmi sem fogható – ugyanakkor nem mindig működhet a szoptatás, ilyen esetekben mindenképp tápszeres táplálásra van szükség. Amennyiben az anyukának tápszerrel kell etetnie a csecsemőjét, ki kell tapasztalnia, milyen tápszerek léteznek és hogyan kell azokat elkészíteni, sőt, miként adagolhatja őket.

Nem kell attól félni, hogy a szoptatás híján nem alakul ki olyan meghitt együttlét az anya és a baba között, hiszen ez a cumisüvegből etetés során is ugyanúgy megtörténik. Természetesen ez az apukára is igaz, cumisüvegből ő is táplálhatja a csecsemőt.

A tápszerek típusai

A mai, modern tápszereket minden igénynek megfelelnek, az anyatej mintájára készülnek. Többségük alapját módosított tehéntej képezi. A legjobb a vassal készült változatot adni a babának, ha csak nincs ellene valami ellenérv.

A tápszerek sorában a legkevésbé drágának a koncentrált folyadék számít, a leginkább gazdaságos a por formájú. A legborsosabb ára annak a formulának van, amely már elő van készítve etetéshez.

A tápszer bekeverését mindig a használati utasítás szerint végezzük és alaposan figyeljünk oda (lehetőleg az éjjeli adagot is készítsük el nappal!). A tápszer elkészítéséhez a csapvíz is jó, ha nincs valami probléma vele - ennek érdemes utánajárni!

Az elkészítésnél mindig figyeljünk a higiéniára! Tiszta kézzel dolgozzunk és steril legyen minden, amit használunk!

A tápszert minden esetben érdemes melegíteni, mert kevés kisbaba szereti hidegen. Hűtőszekrényben hűteni csak 48 órán keresztül lehet, ha ez után kerülne a baba szájába, inkább öntsük ki. Sose maradjon tápszer maradék a cumisüvegben, alaposan mossuk ki, mert ha megromlik és a baba megeszi, gyomorproblémát okozhat neki.

Ha cumisüvegből etetünk, fontos odafigyelni arra, hogy a baba fejét kissé emeljük meg és az üveget csaknem függőleges helyzetben tartsuk, így nem fog annyi levegőt lenyelni a kicsi.

Érdemes tudni, hogy szoptatás mellett is lehet használni tápszert, ha az anya kiegészítőként alkalmazná, de csak a kisbaba egy hónapos korától (4. hét), hogy kellő mennyiségben termelődjön anyatej is.

Mennyit adhatunk a babának a tápszerből?

Onnantól kezdve, hogy elkezdjük etetni, a kisbabának adott mennyiségű tápszerre van szüksége – ez a korától függ.  Az újszülöttnek még igen apró a gyomra, csak egy-két teáskanálnyi tápszert fogad be. A mennyiséget egyik hétről a másikra kell növelnünk.

Az újszülöttet 3-4 óránként kell etetni, 30-90 gramm tápszerrel. Az 1 hónapos babának már adható 4 óránként 120 gramm. 2 hónapos korban a kicsi szintén 120 grammot kaphat, de napi 6-7 etetésre van szüksége. 4 hónapos gyermeknek már 120-180 gramm tápszer adható, napi 6 etetéssel. A 6 hónapos kisbabát 180-240 gramm tápszerrel etetjük, elég neki napi 5 etetés.

Ha elérte a gyermek az 1 éves kort, akkor naponta csak 2-3-szor kell etetnünk, 240 gramm tápszert kell kapnia. Mivel a tápszer az anyatejnél lassabban szívódik fel a szervezetben, ezért telik el több idő az etetések között.

Fontos, hogy sose erőltessünk a gyermekre többet, mint amennyit igényel – egyik baba sem egyforma, ezért igyekezzünk az ő igényeit is figyelembe venni a tápláláskor. Lehet, hogy érdemesebb többször és kevesebb mennyiséget adni neki, ezt ki kell tapasztalni.
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek