3 őszi recept babáknak

A ősznek a végén járunk, s lassan a szép napsütés uralmát átveszi a zord hideg. A kertek őszi kincseit már betakarították, s egyre kevesebb a friss idény gyümölcs, zöldség is a piacokon. Érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amíg lehetőség van erre, mert a téli hónapokban nem jutunk elegendő friss növényhez.

Bármennyire körültekintően tároljuk is a zöldségeket a téli hónapokban, s alkalmazunk különböző természetes tartósítási módszereket, az eltett zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma csökkenhet a hosszú hónapok alatt. Az ősz gyümölcsei a legjobbak a csecsemők hozzátáplálásának megkezdéséhez is. A gyermek hozzátáplálását 4-6 hónapos korban lehet megkezdeni.  Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a hozzátáplálás megkezdéséhez leginkább ajánlott szezonális gyümölcsök és zöldségek főként hazánkból származnak.  A legjobb, ha ezek saját kertünkben megteremnek, de ha nem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben érdemes megbízható őstermelőtől származó árut vásárolnunk.

4-6 hónapos gyermeknek már készíthetünk ételt a következő őszi zöldségekből és gyümölcsökből: alma, burgonya, sütőtök, cékla, sárgarépa.

Receptek:

1. Finom almapüré

Hozzávalók:  1 db burgonya, 1 db édes alma

Elkészítése:  A burgonyát meghámozzuk, apróra vágjuk és kevés vízben puhára pároljuk. Meghámozzuk az almát, eltávolítjuk a magházat. Apróra vágjuk az almát is és a burgonyához adva legalább még 5 percig együtt pároljuk. A megfőtt almát és burgonyát turmixoljuk össze, ha sűrűnek találjuk a pépet egy kanálnyi főzőlevet adjunk hozzá.

2. Sütőtök főzelék almával

Hozzávalók: 1 db burgonya, 1 db édes alma, 1 szelet sütőtök.

Elkészítés: Meghámozzuk a burgonyát, az almát és a sütőtököt. Az alma magházát eltávolítjuk. A megtisztított alapanyagokat felkockázzuk. Egy kevés vízben először a burgonyát kezdjük el főzni, majd kb. 5 perc múlva hozzáadjuk a sütőtököt, majd 5 perc elteltével az almát is belerakjuk. További 5 percig főzzük, majd pépesítjük.

3.Céklafőzelék

Hozzávalók: 1 db burgonya, 1 kisebb méretű cékla

Elkészítése: Megtisztítjuk a burgonyát és a céklát, majd mindkettőt apró kockákra vágjuk. Az egészet beletesszük egy edénybe és fedő alatt, kevés vízben puhára főzzük. A megfőtt zöldségeket turmixba tesszük és pépesítjük.

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a hozzátáplálás megkezdéséhez leginkább ajánlott szezonális gyümölcsök és zöldségek főként hazánkból származnak.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek