3 egyszerű vacsorarecept

Rohanó világunkban megteremtődhet ebben az időszakban a nyugalom, amely az egész napi stresszt, idegeskedést feloldhatja. Van idő a beszélgetésre, egymás meghallgatására. A közös családi vacsorák a legfontosabb együttlétet jelentik mind a szülő, mind a gyermek számára.

Ilyenkor lehetett beszámolni az aznapi eseményekről, megvitatni a problémákat, áttekinteni a napot és megtervezni a holnapot. A családi vacsorák a gyerekek számára is nélkülözhetetlenek. A gyerekek a vacsoraasztalnál sajátíthatják el az későbbi értékrendjük alapjait. Az anyák többsége maga is keményen dolgozik, ezért megterhelő lehet számukra a vacsora elkészítése. Íme, néhány recept ötlet, amelyet egy nehéz nap után is játszi könnyedséggel elkészíthetnek.

1. Gombás csirkemell sajtmártásban rizzsel tálalva

Hozzávalók:

  • fél dl  étolaj
  • 2 csirkemell
  • 30 dkg szeletelt gomba
  • bors
  • ételízesítő
  • 2 db tömlős sajt
  • 3 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 db tasakos rizs

Elkészítés:

A csirkemellet felcsíkozzuk, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük és a felforrósított olajban megsütjük. Ha már puha a csirkemell hozzáadjuk a gombát, s addig pároljuk amíg el nem fő a leve. Egy kis liszttel meghintjük és pár másodpercig így pirítjuk.  Hozzáadjuk a 2 db tömlő sajtot, s forraljuk 2 percig. Amíg a húst elkészítjük  1 liter vizet ételízesítővel, sóval fűszerezve felteszünk forrni, ha forr, beletesszük a tasakos rizst, amely kb. 15 perc alatt kész is.

2. Halas tészta

Hozzávalók:

 

  • 1 db tonhal konzerv növényi olajban
  • 1 kis pohár tejföl
  • 200 ml főzőtejszín
  • 2 db fokhagyma gerezd
  • bors
  • 1 csomag penne tészta

Elkészítés:

Feltesszük a vizet melegedni a tészta kifőzéséhez. Ezalatt egy edénybe tesszük a felbontott konzervből a tonhalat az olajjal együtt és kicsit átpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a tejszínt, folytonos keverés mellett felforraljuk. Beleöntjük a pohár tejfölt is, sózzuk, borsozzuk  és addig kevergetjük, amíg mártás sűrűségű lesz. A tésztát a szokásos módon kifőzzük és tálaljuk az ételt.

3. Bundáskenyér gombatöltelékkel

Hozzávalók:

  • 8 vékony szelet kenyér
  • 25 dkg gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • olaj
  • őrölt pirospaprika
  • só őrölt bors

Elkészítés:

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, és jól összekeverve még 3-4 percig főzzük. Az így kapott gombás keveréket 2 szelet kenyér közé kenjük, a kenyérszeleteket jól összenyomkodjuk, majd villával felvert enyhén sós tojásba forgatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben vagy olajban megsütjük.

A gyerekek a vacsoraasztalnál sajátíthatják el az későbbi értékrendjük alapjait.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek