Veszélyes finomságok: figyeljünk a rejtett cukrokra!

Egyre több szülő van tisztában azzal, hogy az életmód és a táplálkozás sok esetben az örökölt géneknél is nagyobb hatással van a gyermek felnőttkori egészségére

Különösen meghatározó szereppel bír az élet első 1000 napja, valamint ebben az időszakban a szülők aktív szerepe: a minőségi táplálkozással számos későbbi betegséget vagy betegséghez vezető állapotot előzhetünk meg. Többek között például a kisgyermekek körében is egyre nagyobb problémát jelentő túlsúlyt, vagy cukorbetegséget. A 2-es típusú diabétesz 20 évvel ezelőtt szinte kizárólag a felnőtteket fenyegette, ma viszont a diabéteszes kisgyermekek jelentős hányadánál ez a diagnózis, nem pedig az 1-es típusú cukorbetegség.


Gyakori hiba, hogy a hozzátáplálás időszakát követően mini felnőttkéntkezelik a kicsiket, pedig a hozzáadott cukrokat vagy különféle adalékanyagokkal teli kész ételeket, édességeket, cukros tejdesszerteket ebben az időszakban is kerülni kell. Legalább ennyire fontos odafigyelni a lappangó cukorforrásokra, szörpökre, gyümölcslevekre, teákra is:az 1-3 éves korosztály számára ajánlott napi cukormennyiség maximum 3 teáskanálnyi, azaz kb. 12 g, amely akár egy reggeli alatt is összegyűlhet, ha nem vagyunk elég tudatosak.


A szülők többsége a 100%-os gyümölcsleveket, készen kapható gyümölcspüréket, gyümölcsszeleteket nem tekinti édességnek, pedig cukortartalmuk igenmagas: egy pohár gyümölcsjoghurt kb. 24 gramm, egy pohár instant kakaó pedig kb. 22 gramm cukrot tartalmaz, ami már önmagában duplája a napi ajánlott mennyiségnek.


A finomságokról természetesen nem kell teljesen lemondani!Natúr joghurtból és friss szezonális gyümölcsökből készítve máris ízletes vitaminbombát készíthetünk, instant kakaó helyett pedig az 1-3 éves korosztály igényeinek megfelelő összetételű gyerekitalok szintén segítséget nyújthatnak a kiegyensúlyozott étkezésben.


A rejtett cukrok elkerüléséről és a túlsúly megelőzéséről további részleteket olvashattok az Első 1000 Nap Program oldalán: kattints ide

Szerző:

Kapcsolódó cikkek