Rejtett cukrok…

Több cukrot fogyasztanak a gyerekek, mint ahogyan azt a szülők gondolják. Bár a szülők jelentős része tisztában van az egészséges étkezés alapelveivel, sokszor még ők sem számolnak a rejtett cukor mennyiségével.

Pedig gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg.

A túlsúly, az elhízás sajnos ma már nemcsak a felnőtteket sújtja, egyre több a túlsúlyos kisgyermek is. Ennek következményeként pedig azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek, így például a 2-es típusú diabétesz. A túlsúly a felelős ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a magas vérnyomásért is.

Hazánkban a Magyar Gyermekorvosok Társasága koordinálásával végzett komplex táplálkozási vizsgálat azt mutatta, gond van az az 1-3 éves korosztály táplálkozásával.  A napi energia-bevitel megfelelő volt; az 1-2 évesek esetében kevéssel az ajánlás (1350 kcal) alatt, 2-3 évesek esetén kevéssel felette, az energiához azonban nem a megfelelő forrásokból jutnak hozzá a gyerekek. A kutatás eredményei szerint a magyar kisdedek esetében túl magas a zsír, fehérje, koleszterin, só-fogyasztás és a cukorból származó energia bevitel. *

A probléma ellen a legtöbbet természetesen a szülők tehetnek. A közelmúltban mintegy 3500 édesanya megkérdezésével fejeződött be egy kutatás, amely eredményei azt mutatják, bár a szülők tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapelveivel, mégis úgy érzik, még van mit tenniük e téren.

Örvendetes, hogy gyümölcsöt és zöldséget napi szinten fogyasztanak a kisgyerekek. Gyümölcsöt a kisgyermekek 47% százaléka napi 3x fogyaszt a szülők szerint, a zöldségek fogyasztása kisebb arányú, napi kétszer adnak a gyermeknek az esetek 56,8 %-ban.

Sajnos még mindig kevés halat fogyasztanak a gyerekek.. Bár a szülők tudják, hogy a hal fontos D-vitamin forrás lehet, de csak a megkérdezettek 5,2%-a mondta, hogy hetente többször is fogyaszt kisgyermeke halat, míg 53%-uk állítja azt, hogy soha vagy csak nagyon ritkán eszik halat.

A szülőknek csak 24,5%a gondolja úgy, hogy gyermeke viszonylag gyakran fogyaszt édességet, ugyanakkor a megkérdezettek fele állítja, hogy rendszeresen adnak a gyermeküknek gyümölcslevet vagy egyéb édesített üdítőket. Ezeket a szülők nem tekintik édességnek, azonban cukortartalmuk miatt egyértelműen hozzájárulnak a gyerekek napi szénhidrátbeviteléhez. A rejtett cukrok tehát mindenhol jelen vannak, érdemes rájuk szülőként több figyelmet fordítani, gyermekünk felnőttkori egészsége érdekében.

*1-3 éves gyermekek tápanyagbevitelére- és élelmiszerfogyasztására vonatkozó 2010-ben végzett felmérés

Hazánkban a Magyar Gyermekorvosok Társasága koordinálásával végzett komplex táplálkozási vizsgálat azt mutatta, gond van az az 1-3 éves korosztály táplálkozásával.

Baba-mama receptötletek »

Szerző: Forrás: elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek