Laktózérzékenység

Manapság egyre több anyuka szembesül babája laktózérzékenységével. A korai életkorban a leggyakrabban előforduló, táplálkozással összefüggő problémák a tejfehérje-allergia vagy a tejcukor- (azaz laktóz) érzékenység ill. intorelancia.

Az allergia súlyosabb, mint az érzékenység, de a hasonló tünetek miatt néhány esetben nehezen lehet a kettőt megkülönböztetni.

Tejfehérje-allergia esetén a tejben található fehérje az immunrendszer túlérzékenységi reakcióját váltja ki, míg a tejcukorérzékenység esetében az immunrendszernek nincsen szerepe a tünetek kialakulásában. Az érzékenység oka az, hogy a tejben található anyagok bizonyos részét - mint például a laktózt (tejcukrot)  – a szervezet nem képes feldolgozni, megemészteni. Ebben az esetben  a gyermek szervezete egyáltalán nem, vagy túl keveset termel a laktóz lebontásához szükséges enzimből, a laktázból. A le nem bontott laktóz kellemetlen tüneteket okozhat, mint például hasmenés, puffadás és kellemetlen bélgázok.

Hogyan azonosítható a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység általában kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint az allergia, ugyanakkor tünetei közé  tartozhat a hasmenés, a hányás és a hasfájás.  A kiütés nem jellemző és nehézlégzés sem fordul elő. A laktózérzékenységet nem lehet ellenanyag-vizsgálattal vagy teszttel kimutatni, mint az allergiát, a válaszreakciók viszont könnyen észrevehetőek, még ha nem is olyan erősek, mint az allergia esetén.

A laktózérzékenységnek (intoleranciának) két nagy típusa van. Az egyiket elsődleges (primőr) veleszületett laktózérzékenységnek nevezik, és a laktáz enzim részleges vagy teljes hiánya okozza. Az elsődleges érzékenység esetében nem feltétlenül szükséges minden laktóztartalmú ételt eltávolítani az étrendből: egyéntől függően a laktózérzékeny személyek szervezete gyakran képes bizonyos mennyiségű laktóz feldolgozására.

A másodlagos laktózérzékenységet általában a bélnyálkahártya sérülése okozza, például vírusfertőzést követően. Ez az érzékenység általában nem tartós; a bélnyálkahártya regenerálódásához szükséges időszakban átmenetileg laktózcsökkentett vagy laktózmenetes táplálás indokolt. Mindkét típusú laktóz-intorelancia esetén megoldás lehet a kifejzetten laktózérzékeny kisgyermekek számára kifejlesztett termékek.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek