Kevés vitamint és ásványi anyagot kapnak gyermekeink

Az első országos, reprezentatív D-vitamin felmérés eredményei szerint * tél végére a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos.

Nem jobb a helyzet a kisgyermekek körében sem, pedig rendkívül nagy a jelentősége, hogy már az első 1000 napban rendszeresen mozogjunk, és biztosítsuk a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges megfelelő mennyiségű kalciumot, D-vitamint és vasat. Az első 1000 nap ugyanis kulcsfontosságú a felnőttkori egészség szempontjából.
A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel befolyásolja a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot. A D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását, ezért az alacsony D-vitamin szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora. A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például (a C-vitamin mellett) az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és a sejtfejlődéshez, illetve segít az influenza elleni védekezésben is. Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges C- és D-vitamin szintet.
Csecsemő- és kisgyermekkorban a D-vitamin pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható, melyeket külön ennek a korosztálynak az igényei szerint fejlesztettek ki a szakemberek.
A csontfejlődésben fontos szerepet játszó ásványi anyagok közül a kalcium átlagos napi bevitele az 1-3 éves gyerekek körében változó mértékben, de elmarad az ajánlott 800 mg értéktől. Összességében körülbelül a gyermekek 30%-a naponta kevesebb kalciumot fogyaszt, mint a szükségleti ajánlás 70%-a. Ezzel párhuzamosan a napi foszfor bevitel átlaga meghaladja az ajánlott 620 mg értéket, ezért a kalcium és foszfor hányadosa kedvezőtlen.
Elmarad az ajánlásoktól a vas bevitele is. A vashiány befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat, és állhat akár a későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is. A vas emellett kiemelkedő szerepet játszik a vérképzésben, ezért a vashiány általános gyengeséget, fáradságot is eredményezhet.
A TescoBaba oldalunkon elérhető kalkulátorok segítségével egyszerűen és gyorsan megtekintheti gyermeke megfelelően fejlődik-e és hol tart a fejlődésben:
Mit tud már a baba
Fejlődési Görbe Kalkulátor
Az Első 1000 Nap oldalon pedig a vas-és D-vitamin kalkulátor segítségével megtekintheti, hogy megfelelő-e gyermeke D-Vitamin és vas szükséglete:
Vas kalkulátor
D-vitamin és kalcium kalkulátor

*Forrás:

http://www.dvitaminod.hu/hirek/Tizbol_kilenc_magyar_D_vitamin_hianyos.html#.U1Eajfl_uoN

„Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges C és D vitamin szintet.”
Szerző: Forrás: www.elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek