Fényvédelem és D-vitaminpótlás – egyaránt fontos

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb, hívogatóbb a késő tavaszi napsütés. Ez szerencsére egyre hosszabb sétákra sarkall mindenkit, ám az éltető nap árnyoldalairól sem szabad megfeledkezni, főleg a legkisebbek esetében. 

A kicsik életének első évei kulcsfontosságúak a bőr későbbi egészsége szempontjából: minél többször ég le valaki kisgyermek, netán babakorban, annál nagyobb az esélye a felnőttkori festékes bőrdaganatra, azaz a melanómára. Napozókrémet már tavasszal is érdemes a picik arcán használni, hiszen a hosszú tél után a hirtelen leégés, napallergia már ekkor is veszélyes lehet.

A napszúrást általában a tomboló nyárral azonosítjuk, ám megfelelő védelem (kis kalap, árnyék) nélkül tavasszal is érintheti a legkisebbeket huzamosabb napon tartózkodás esetén. Jó időben pedig könnyű belefeledkezni az önfeledt játékba. Jellemző tünetei a fejfájás, hányás, láz.

A tavaszra szinte mindenkinél lemerülő D-vitamin raktárak feltöltésére kiváló lehetőséget kínálnak a napsütéses órák. Egyéves kor felett – miután a gyermekorvos által ajánlott napi pótlás abbamarad – a gyermekek közel fele D-vitamin hiánnyal küzd tavaszra. Márpedig a picik életének első 1000 napjában kulcsfontosságú a D-vitamin rendszeres pótlása, amivel a későbbiekben olyan komoly egészségügyi problémák előzhetőek meg, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az allergia és az asztma. Az ehhez kapcsolódó kalciumbevitel befolyásolja a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot is, mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását. Az alacsony D-vitamin szint így a csontritkulás rizikófaktora. 

Már 20-25 perc napon tartózkodás is segít a D-vitamin szint emelésében, ám emellett a kisgyermekek érzékeny bőrének védelme legalább ilyen fontos.

A napvédő krémek ugyanakkor jelentősen csökkentik a bőr D-vitamin-szintetizáló képességét, így a szükséges mennyiségről táplálkozás útján is érdemes gondoskodni. A speciálisan az egy év feletti korosztály számára kifejlesztett junior gyerekitalok napi fogyasztása már fedezheti az egész napos D-vitamin szükségletet.

Kíváncsi vagy, megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jut-e gyermeked? Próbáld ki az Első 1000 nap program kalkulátorát >> 

Kapcsolódó cikkek