Beteg vagyok – szoptathatok? Teendők a náthaszezonban

A tavasz kezdete az egyre kellemesebb idő ellenére továbbra is kedvez a meghűléses betegségeknek. 

Ráadásul a várandósság és a szülés után kimerült szervezet még könnyebben esik áldozatul a különféle megbetegedéseknek – a megnövekedett vitaminszükségletről már csak ezért is nagyon fontos gondoskodniuk a szoptató kismamáknak. A megfázásnak természetesen senki nem örül, ám mi a teendő, ha szoptatjuk kisbabánkat? Milyen óvintézkedéseket tehetünk, milyen gyógyszert szedhetünk szükség esetén?

Természetes, hogy megfázás, netán influenza gyanúja esetén mindenki szeretné a lehető legjobban megóvni a babát a fertőzéstől az anyatejes táplálás fenntartása mellett, hiszen a piciknek ez a lehető legtökéletesebb védelem. Amennyiben még nem vagyunk valóban betegek, csak éppen enyhe megfázás előjeleit észleljük, a szoptatás továbbra is javasolt, de minden szoptatás előtt érdemes enyhe szappanos vízzel megmosni a melleket.

Amennyiben egy vírusfertőzés komolyabb tünetei jelentkeznek, a közvetlen fertőzés elkerülése érdekében pár napon át megfontolandó a rendszeres fejés és családi segítséggel a pici üvegből való táplálása. Pár nap után még nem kell attól tartani, hogy a kicsi a mellről átszokna a cumisüvegre. Ilyen esetekben fontos továbbá a szokásosnál is gyakoribb kézmosás, az arcmaszk viselése (patikában kapható), nem javasolt a párna, ágynemű, pohár, törölköző stb. megosztása a babával, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak.

Láz, fájdalmak esetén a paracetamol tartalmú gyógyszerek – akár a várandósság alatt – a szoptatás során is szedhetőek. Figyeljünk arra, hogy csak paracetamol legyen a hatóanyag bennük, a komplex megfázás elleni készítményeket –a népszerű forró italok többségét - kerülni kell. Orrdugulás esetén a tengervizes sós orrpsray használata javasolt az erősebb orrcseppek helyett. Természetesen szoptatás alatt fokozottan igazak a meghűléses betegségek esetén javallottak, így a megfelelő vitamin- és folyadékpótlás, valamint a pihenés.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a szoptató édesanyák mintegy harmadát érintő mellgyulladásnak a kezdeti tünetei nagyon hasonlóak az influenzához.

A jelek úgy különböztethetők meg, hogy ha a fájdalom, rossz közérzet, láz mellett égő, vörös területek is láthatóak a mellen, nagy valószínűséggel mellgyulladásról van szó. Megkülönböztetünk az elzáródott tejcsatorna okozta, illetve a bakteriális eredetű mellgyulladást. Az esetek nagy részében megfelelő pozícióban végzett, rendszeres – igény szerinti – szoptatás és fejés segítségével a gyulladás kezelhető. Bakteriális fertőzés esetén segítséget pedig egy, az anyatejben is megtalálható jótékony baktérium jelentheti. Az anyatejben ugyanis számos baktériumfaj található, és csakúgy, mint a belekben, vannak köztük hasznosak és károsak is. A mellgyulladás fő oka valószínűleg egyes kórokozók elszaporodása az anyatejben. Az új gyakorlat során a hasznos baktériumokat felhasználják a kórokozók visszaszorítására.

Az anyatej és a szoptatás fontosságáról továbbiakat itt olvashatsz >> 

Kapcsolódó cikkek