Az igény szerinti és a napirendhez kötött szoptatásról - pro és kontra

A csecsemő táplálása kapcsán a kismamák rengeteg, de sokszor egymásnak ellentmondó tanácsot kapnak. 

Gyakran mást tanácsol a csecsemős nővér a kórházban, mást a védőnő otthon, pár nappal később, és megint mást a rokonok, barátok. Különösen így van ez az igény szerinti, illetve napirendhez kötött szoptatás kérdésével. Míg az előbbi lényege, hogy az anyatejes táplálás időzítése és hossza teljes mértékben a pici igényeihez igazodik, addig a napirendre szoktatás során meghatározott időközönként – 2-3 óránként – kerül mellre a baba.

Az igény szerinti szoptatás támogatói szerint a baba ösztönösen tudja, mikor és mennyit kell ennie, és nem utolsósorban megfelelő visszajelzéseket tud küldeni az anya szervezetének az ideális „kereslet-kínálat”, azaz a tejtermelés beállításához. Az első hetekben ez napi 8-12 szoptatást jelent, de sokkal több is lehet.

A rendszeres, időhöz kötött szoptatást támogatók álláspontja szerint másfél-kéthónapos korban ajánlott a napirendre való áttérés, és a 2-3, majd 4 óránkénti szoptatás bevezetése, idővel az éjszakai etetések megszüntetése, kitolása. Az érvek között szerepel a picinek biztonságérzetet adó napirend kialakulása, valamint későbbi, 3-4 éves korban jelentkező étkezési zavarok megelőzése. Hiszen – álláspontjuk szerint – ezek akkor alakulnak ki, amikor  a hosszú ideig tartó, igény szerinti etetés következményeként a baba hozzászokik a „bármikor bármennyit” elvhez. Nem utolsó sorban itt az édesanya személyes igényei, szükségletei is felmerülnek, mivel egész nap ugrásra kész, szervezete hamar kimerül.

Abban azonban mindkét „tábor” egyetért, hogy az első 6-8 hétben egészen biztosan az igény szerinti szoptatás a legjobb a picinek. Ez az igény a baba részéről nem csupán a táplálék „megszerzésére” irányul, hanem annál sokkal többet: megnyugvást, és a számára ekkor még a világot jelentő édesanya közelségét biztosítja. Ezt követően az édesanya és a baba együttes igénye, kialakult szokásrendje határozza meg, hogyan tovább. Hiszen van olyan baba, aki automatikusan „beáll” egyfajta napirendre már igen korán, másoknak még jó pár hónapig megnyugvást ad az igény szerinti szoptatás.

Az azonban egészen biztos, hogy az első hetekben az édesanyák mintegy harmadát érintő mellgyulladás kezdeti tünetei esetén az egyik legjobb gyógymód az igény szerinti szoptatás folytatása. Sokan ekkor a fájdalom, az érzékeny mellek miatt feladják szoptatási szándékukat, pedig éppen a rendszeres mellretétel, a tejcsatornák megnyitása segít a problémákon.  A további megoldási lehetőséget is az anyatej maga, illetve az abban található jótákony baktériumok nyújtják.

Az anyatej fontosságáról továbbiakat itt olvashatsz >>

Szerző:

Kapcsolódó cikkek