Az első 1000 nap szerepe az immunrendszer kialakulásában

Életünk első 1000 napja kulcsfontosságú az immunrendszer és a bélflóra kialakulásának szempontjából.

Dán kutatók megfigyelései szerint az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez; ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését.

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, hosszú távú védelmet nyújt, segíti az elhízás, az allergia és a cukorbetegség megelőzését. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában is szerepet játszik.

Az újszülött bélflórája az első baktériumokkal születése során találkozik, majd a közvetlen környezetéből, illetve a táplálkozás során, fokozatosan új baktériumokkal kerül kapcsolatba, így változik és fejlődik a bélflóra. Az Applied and Environmental Microbiology című folyóiratban megjelent cikkből az is kiderül, hogy a szoptatás befejezésének és a hozzátáplálás megkezdésének időszakában a bél baktérium összetételében jelentős változások figyelhetők meg. Az intenzív változás időszaka egészen 3 éves korig tart, addigra a bélflóra összetétele állandóbbá, stabilabbá válik.

Nagyon fontos tehát, hogy a gyermek élete első 1000 napjában a megfelelő táplálékot kapja. Magyarországon a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása alapján 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlják a szakemberek. A hozzátáplálást (legkorábban 4 hónapos, legkésőbb 7 hónapos korban) fokozatosan, a védőnővel vagy a gyermekorvossal együttműködve ajánlott megkezdeni. Az élelmiszerek megfelelő sorrendben és életkorban történő bevezetésének kiemelt szerepe van a tej- és a gluténérzékenység kialakulásának elkerülésében.

Csecsemőkorban tehát a legjobb és legegészségesebb táplálék az anyatej, ami segíti az egészséges bélflóra és immunrendszer kialakulását is. Amennyiben nem elegendő az anyatej mennyisége, vagy a szoptatásnak valamilyen akadálya van, igyekezzünk olyan tápszert választani, ami például megfelelő A-,C- és D-vitamin tartalmának köszönhetően, kedvező hatással van az immunrendszer egészséges működésére.

Az egészséges kisgyerekkori táplálkozásról bővebb információkat, praktikus tanácsokat talál az Első 1000 nap program oldalán, a www.elsoezernap.hu oldalon.

Csecsemőkorban tehát a legjobb és legegészségesebb táplálék az anyatej, ami segíti az egészséges bélflóra és immunrendszer kialakulását is.
Szerző: Forrás: elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek