Az első 1000 nap hatással van egész későbbi életünkre

Orvosszakmai szervezetek kampányt indítottak a három Magyarországon legjellemzőbb népegészségügyi probléma megelőzésére.

A legújabb kutatások szerint a magzati és kisgyermekkori táplálkozás, azaz életünk első 1000 napja határozza meg jövőbeni egészségi állapotunkat. A kampányhoz most csatlakozott a Tesco Magyarország is.

Orvosszakmai szervezetek Első 1000 nap néven népegészségügyi tájékoztató programot indítottak. A program célja a három legelterjedtebb népegészségügyi probléma, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség megelőzése, a megfelelő kisgyermekkori táplálkozáson keresztül.

Kutatások bizonyítják, hogy a genetika jelentősége a felnőttkori egészségi állapot és a betegségekre való hajlam szempontjából kisebb, mint azt korábban gondoltuk.

Életünk első 1000 napja már a fogantatással elkezdődik.  Az édesanya egészségi állapota, valamint táplálkozási és életviteli szokásai befolyásolják születendő gyermeke későbbi elhízásra való hajlamát csakúgy, mint például a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Életünk első 1000 napjában a legintenzívebb a kognitív területek – mint a gondolkodás, a nyelvi képességek, az emlékezet – fejlődése, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer is.  Az immunrendszer kialakulásában és megerősítésében rendkívül nagy szerepe van az anyatejes táplálásnak.

Kiemelten fontos időszak az 1-3 éves kor is, ugyanis ekkor fejlődik az immunrendszer a legintenzívebben. Az első 1000 nap kritikus a felnőttkori csontsűrűség, magasság, vérnyomás és elhízásra való hajlam szempontjából is, azaz hosszú távon ez az időszak döntően befolyásolja a gyermek későbbi életét, egészségét. Megfelelő táplálkozással csökkenthető például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Az „Első 1000 nap” programot a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület hívta életre, és most csatlakozott hozzá a Tesco Magyarország is.

Rendkívül  fontosnak tartjuk, hogy az Első 1000 nap programban összegyűjtött információk minél szélesebb körhöz eljussanak. Ebben tudunk mi elkötelezett nagyvállalatként kommunikációs csatornáink segítségével együttműködni

A program részletei elérhetők a www.elso1000nap.hu weboldalon.

„Az első 1000 nap kritikus a felnőttkori csontsűrűség, magasság, vérnyomás és elhízásra való hajlam szempontjából is…”

Kapcsolódó cikkek