Az első 1000 nap a koraszülöttek életében

Ma már tudjuk, hogy életünk első 1000 napja meghatározza egész felnőtt életünk egészségi állapotát.

Azok a ma népbetegségnek nevezhető betegségek (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések), amelyek sajnos a felnőtt lakosság egyre nagyobb mértékét érintik, a gyermekkori, illetve a magzati egészséges táplálkozással gyakran megelőzhetők lennének.

Életünk első 1000 napja kulcsfontosságú az immunrendszer és a bélflóra kialakulása szempontjából. A bélflóra nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, hiszen a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódásával segíti szervezetünk védekező mechanizmusát. Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, az allergia és a cukorbetegség megelőzését. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet.

Különösen igaz ez az állítás a koraszülött babákra. Az ő esetükben az anyatejes táplálásnak még sokkal nagyobb szerepe is van, mint időre született társaiknál. Tapasztalataim és a megfigyelések szerint ugyanis azoknak a koraszülött babáknak, akiket anyatejjel táplálnak, sokkal jobbak az életben maradási esélyei, ráadásul várhatóan hosszú távon is egészségesebb életkilátásokkal rendelkeznek. Ennek az az oka, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, a kialakult helyzethez. Így koraszülés esetén például az anyatej fehérje és zsírtartalma magasabb lesz.

A koraszülöttek méhen kívüli táplálása nehezebb, súlygyarapodásuk lassabb, mint a méhen belüli életben, de rendkívül fontos, hogy minél korábban anyatejet kapjanak.

A koraszülő édesanyáknak ezért minél előbb meg kell kapniuk a sikeres anyatejtermeléshez szükséges tanácsokat, hiszen már egy 1000 grammal született babának is esélye lehet, hogy kizárólag szoptatva távozzon a koraszülött intenzív osztályról, és egészséges gyermek majd felnőtt váljon belőle.

Ebben segítenek az első 1000 napban részt vevő szakemberek, gyerekorvosok és védőnők is egyaránt.

Dr. Nádor Csaba

PIC-vezető főorvos

MH EK PIC

gyermekorvos, neonatológus

a Neonatológiai Tanács titkára

Dr. Nádor Csaba további írása elérhetők a www.elso1000nap.hu oldalon.

Tapasztalataim és a megfigyelések szerint ugyanis azoknak a koraszülött babáknak, akiket anyatejjel táplálnak, sokkal jobbak az életben maradási esélyei, ráadásul várhatóan hosszú távon is egészségesebb életkilátásokkal rendelkeznek.
Szerző: Forrás: elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek