Az elhízás megelőzhető lenne

Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan küzdenek túlsúllyal.

Magyarországon még ennél is nagyobb a probléma: a túlsúly és az elhízás a teljes lakosság csaknem egyharmadát érinti. Holott az elhízás helyes kisgyermekkori táplálkozással megelőzhető lenne.

Ma Magyarországon három olyan betegségtípus van, amely a lakosság jelentős részének egészségét fenyegeti: az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség.

Ezeknek a betegségeknek a kialakulásában a genetika jelentősége lényegesen kisebb, mint azt korábban gondoltuk. Egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód mellett csak kismértékben hibáztathatjuk tehát örökölt génállományunkat a felnőttkori betegségeinkért” – állítja dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.
Valójában már gyermekkorban sok minden eldől, hiszen a fogantatástól számított első 1000 nap egy életre meghatározó. Ilyenkor alakul ki a zsírsejtek száma, ami felnőttkortól lényegében már nem is változik. Ezért az első évek meghatározzák az elhízásra való hajlamot is. Ez az időszak maradandóan befolyásolhatja a gyerekek szív- és érrendszeri betegségre valamint cukorbetegségre való hajlamát, felnőttkori súlyukat és várható élettartamukat.
A gyermekkori elhízás egyre komolyabb probléma világszerte, és ennek következményeként azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek. A 2-es típusú diabétesz például 20 évvel ezelőtt még csak ritkán fordult elő gyermekeknél, ma viszont már egyes körzetekben az összes új diabéteszes gyermek felénél ez a diagnózis.
Akár évekkel is meghosszabbíthatnánk gyermekeink életét, ha már az első 1000 napban kellő figyelmet fordítanánk a megfelelő és egészséges táplálkozásukra. Minden gyermeknek joga van az egészséges felnőttkorhoz” – figyelmeztet Dr. Takács István.

A gyermekkori elhízás egyre komolyabb probléma világszerte...

Kapcsolódó cikkek