Az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülött számára

A fogantatástól a gyermek hároméves koráig tartó, fejlődése szempontjából legmeghatározóbb időszakra hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program.

Augusztus 1-én ünnepeltük a Szoptatás Világnapját, amely jó alkalom arra, hogy a program keretében felhívjuk a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

 Magyarországon a kismamák 95 százaléka tervezi, hogy szoptatni fogja gyermekét, 2013-ban a magyar csecsemők 34,8 százaléka kapott hat hónapos korig kizárólag anyatejet. Idén már 12. alkalommal ünnepeltük a Szoptatás Világnapját több szakmai szervezet, köztük az UNICEF és a WHO kezdeményezésére. Az Első 1000 nap program kiemelt célja az anyatej fontos élettani hatásainak megismertetése és a szoptatás népszerűsítése az édesanyák körében. A programban részt vevő szakemberek igyekeznek minél több segítséget adni a kismamáknak a sikeres szoptatáshoz.

A magyar édesanyák kb. 95%-a azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaságra, hogy szoptatni fogja a kisbabáját. Ugyanakkor a magyar védőnői ellátás adatgyűjtése szerint 2013-ban betöltött négy hónapos korig a magyar csecsemők 52,7 százaléka, betöltött hat hónapos korig pedig 34,8 százaléka kapott kizárólag anyatejet. A szoptatott csecsemők 6,1 százaléka az anyatej mellé teát és gyümölcslevet ugyan kapott, de a fő táplálékuk az anyatej volt hat hónapos korig. Jelentős eredmény, hogy hazánkban az 1 éven túl szoptatott gyermekek aránya is növekszik, 2013-ban 36,9 százalék volt.

Kutatások bizonyítják az anyatejes táplálás előnyeit. Az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülött számára, mely hosszútávú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet. Különösen igaz ez a koraszülött babák esetében, akiknél még inkább felértékelődik a szoptatás és az anyatejes táplálás szerepe, mint időre született társaiknál.

A szoptatás alatti táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitel jelentősen befolyásolja az anyatej minőségét. Ezért különösen fontos, hogy a szoptató édesanya a saját táplálkozására is figyeljen oda, az legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és kerülje azokat a táplálékokat, amelyek allergiás tüneteket okozhatnak. Az Első 1000 nap program szakemberei az első1000nap.hu oldalon egy alkalmazással segítik a szoptató édesanyákat, amely iránymutatást nyújt arra vonatkozóan, mely ételeket fogyaszthatják és melyeket kerüljék ebben az az időszakban.

http://elso1000nap.hu/hu/kalkulatorok/mit_ehetek_terhesseg_es_szoptatas_alatt.html.

A magyar édesanyák kb. 95%-a azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaságra, hogy szoptatni fogja a kisbabáját.
Szerző: Forrás: elso1000nap.hu

Kapcsolódó cikkek