A mellgyulladás kezelése – meg lehet úszni az antibiotikum kúrát? 

A mellgyulladás (vagy mastitis) – kisebb-nagyobb mértékben – minden 3. édesanyát érint a szoptatás során.  

A legfrissebb kutatások szerint a gyulladás legsúlyosabb fokán alkalmazandó antibiotikumos kúra megelőzhető, ám ehhez fontos ismerni az állapot egyes szakaszait és azok tüneteit. A mellgyulladást legtöbb esetben a tejcsatornában maradt, pangó tej, illetve a sebes mellbimbón át a tejcsatornába jutó baktériumok által okozott fertőzés idézi elő.

A gyulladás első szakaszában láz és erősebb fájdalom még nem jelentkezik. Ebben a szakaszban általában a mellbimbó berepedezését, a tej lassabb áramlását, a tejtermelés (látszólagos) csökkenését érzik a kismamák. A következő szakaszban már jelentkezik a mell fokozottabb érzékenysége, fájdalommal járó duzzadtsága. Ilyenkor bármennyire is kellemetlen, a legjobb a minél gyakoribb szoptatás, elsőként a fájó, eltömődött mellre téve a babát. Segíthet a mell előzetes melegítése, így a tej könnyebben távozik. Túltermelődés esetén további segítséget jelenthet a szoptatás előtti fejés, a tejcsatornák előzetes megnyitása, így a baba könnyebben tudja kiüríteni a melleket, megelőzve vagy feloldva az elzáródást. A sebes mellbimbót magával az anyatejjel is kiválóan lehet kezelni: pár csepp anyatej szabad levegőn való rászárítása – vitamintartalma révén – kiváló hatással van a repedezett felületre.

A legsúlyosabb szakaszban jelentkezik a bőrpír és a láz. Ezen a szinten lép be az antibiotikumos kezelés. Egy 2008-as spanyol kutatás szerint a megoldást – akárcsak a sebesedett mellbimbó esetén – ezúttal is maga az anyatej nyújthatja. Az anyatejben ugyanis számos baktériumfaj található, és csakúgy, mint a belekben, vannak köztük hasznosak és károsak is. A bakterioterápián alapul az az új gyakorlat, melynek során a hasznos baktériumokat felhasználjuk a kórokozók visszaszorítására.

Mellgyulladás miatt a szoptatni vágyó édesanyák mintegy 25 százaléka adja fel szándékát. A tünetek korai felismerésével, valamint megfelelő, korszerű kezeléssel a csecsemő számára kulcsfontosságú anyatejes táplálás folytatható, és az antibiotikum kúra is megelőzető.

Az anyatej fontosságáról továbbiakat itt olvashatsz >> 

Kapcsolódó cikkek