A csecsemő vashiánya összefügghet a kismama tejivásával

A csecsemő vashiánya összefügghet azzal, hogy édesanyja sok tejet ivott a várandósság alatt - derült ki egy új-zélandi kutatásból.

A vas létfontosságú az agy egészséges növekedéséhez, és ha csecsemőknél és kisgyerekeknél a gyors agyfejlődés időszakában vashiány alakul ki, akkor kicsi, ám lényeges eltérések alakulhatnak ki az agy működésében, a viselkedésben és a tanulásban is - állapították meg az Aucklandi Egyetem kutatói.

Azt találták, hogy az új-zélandi újszülöttek hét százaléka vashiányos, és megállapították, hogy a várandósság alatt nagy mennyiségű tejet ivó anyák babáinak kisebb a vastartaléka. "A tej fontos kalcium-, de gyenge vasforrás. Elég tápláló is, ezért "elfoglalhatja a helyet" más, nagyobb vastartalmú ételek elől" - írta közleményében Cameron Grant gyermekgyógyász professzor.

"Aki várandósan vashiányos, annál nagyobb a koraszülés veszélye, vagy annak az esélye, hogy a baba kis súllyal jön a világra. Valószínűbb, hogy ők a szoptatás alatt is vashiányosak" - írta a gyermekgyógyász. A vashiány világszerte a leggyakoribb mikrotápanyag-hiány, legnagyobb veszélyben a várandós kismamák és az öt év alatti gyerekek vannak.

Még gondosan megtervezett, sokszínű étrenddel is nehéz a kisgyermekek számára naponta szükséges vasat biztosítani. A Junior gyerekitalokra viszont mindig számíthatsz. Egyes Junior gyerekitalok, napi 2 pohár (500 ml) elfogyasztása esetén fedezik a napi vasszükséglet 85%-át (6mg)*.

Ráadásul a Junior gyerekitalok A-, C- és D-vitamin tartalmuknak köszönhetően (ezt mindig ellenőrizd a csomagoláson), támogatják gyermeked immunrendszerének egészséges működését is.

Vaskalkulátor: http://www.elso1000nap.hu/hu/kalkulatorok/vas_kalkulator.html

*A vas elősegíti a kognitív képességek kialakulását.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek