Tavaszi trend babáknak: hogy öltöztessük a változékony időben a kicsit?

Az ősz és a tavasz egy olyan időszak, amikor bárki könnyen megfázhat – ugyanis a változékony idő elég csalós lehet. A babákra ilyenkor különösen vigyázni kell. Milyen öltözet a legcélszerűbb a tavaszi időben? 

Sokan hajlamosak vagyunk megfázni a már kellemessé váló, tavaszias időben, éppen, amikor már nem várnánk a betegséget. Ennek oka számos esetben az, hogy jobbnak látjuk az időt, mint amilyen valójában és alulöltözünk.

Hallhattunk már arról, hogy fontos ilyenkor a réteges öltözködés. Ez a babák esetében fokozottan így van. Tavasszal érdemes rétegesen öltöztetni a gyermeket, mert úgy sokkal kisebb az esélye, hogy megfázik vagy túlságosan melege lesz.

Hogy milyen ruhákat adjunk a babára, az attól is függ, mennyi idős éppen.

Egy újszülött babánál figyelembe kell venni, mikor is visszük ki a gyermeket. Délelőtt még hűvösebb van tavasszal, ezért célszerű egy pamut rugdalózót ráadni, fölé pedig kiskabátot és takaróval betakarni. Minél inkább halad az idő a délutánba, annál inkább levehető a takaró és a kabát, helyette megteszi a flanel anyaggal betakarás is, esetleg egy pelenkával.

Míg a baba nem éri el az 1 éves kort és általában csak ül vagy fekszik a babakocsiban, úgy érdemes felöltöztetni, ahogy magunkat is öltöztetjük, de egy réteget még adjunk rá (lehet az takaró is). Amikor anyuka már farmerban és pólóban sétál, a babára akkor is célszerű hosszú ujjú body-t húzni a nadrág mellé. A takaró jöhet erre, esetleg kiskabát a takaró helyett.

Amikor a gyermek már mozogni is tud a levegőn, elhagyhatjuk a „plusz egy réteg” szabályt ahhoz az öltözethez képest, ami rajtunk van. A plusz egy réteg csak akkor célszerű, ha a meleg ellenére szél van. Ez legyen egy mellényke vagy egy vékony anyagú pulcsi.

Délután szintén megtapasztalhatjuk, hogy a hőmérséklet hamar változik, akár egy váratlan záportól is lecsökkenhet. A plusz egy réteg, vagyis a pulcsi vagy mellény mindig legyen kéznél.

A sapka még egy fontos kérdés. Egy babánál valójában mindig ajánlott a sapka, hiszen télen véd a hidegtől, ahogy minket, felnőtteket. Nyáron kiváló védelem a nap ellen, szeles időben pedig – mint ahogy ez tavasszal gyakori -, szintén érdemes ráadni a kicsire.

A tavaszias időben mindenképp elég a pamutsapka, a hidegek elmúltával a gyermeknek nem szükséges kötöttet viselnie. Szélcsendes időben, valamint ha a nap sem igazán süt, a sapka elhagyható. Ehhez azonban már lényeges, hogy legyen 15-20 fokos meleg.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek