Tavaszi babatrend

Van abban valami bizarr, amikor egy kisbabát vagy már egy nagyobbacska gyereket a legdrágább és legdivatosabb ruhadarabokba bugyolálnak. De anélkül is lehet csinos egy kisbaba, hogy túlzásba vinnék a szülei a költekezést. Sőt, akár divatos is.

Kényes téma, a dolognak két oldala van. Egyrészt melyik édesanya ne vágyna arra, hogy újszülött gyermeke a lehető legaranyosabban fessen? E vágyuk gyakran elhomályosítja a józan ítélőképességeket is. Másrészt, ha már itt tartunk, miért ne lehetne kicsit pénztárcakímélőbben megoldani a kérdést? Nem feltétlenül kell a Dior rugdalózókért szaladni. Ami, persze Magyarországon nem is jellemző. Szerencsére. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan úgyis le kell cserélni a beszerzett babaholmikat.

Tehát az ésszerű babadivat, ha egyáltalán létezik ez a fogalom, összetevői: mértékletesség és jó ízlés.

A parányi ruhák annak ellenére, hogy méretben eltérnek a felnőttek által hordottaktól az aktuális trendeknek teljes mértékben megfelelnek. Minden korosztály darabjai hatnak egymásra: a tinik kedvencei átkerülhetnek komoly üzletasszonyok ruhatárába, és persze a babaruhákban is feltűnhetnek olyan minták, vagy fazonok, amik a legutolsó divatra jellemzőek.

Itt a tavasz, tehát legyen szó tinikről vagy kisbabákról, a ruhatár megújul. Egyre inkább elharapódzik az a tendencia, hogy csupán 6-8 hónapos korig hordanak a babák rugdalózókat, utána már inkább a piacon megtalálható legkisebb ruhákat választják a szülők. Persze, napjainkban sem a kisbabák az elsőszámú célpontjai a divatnak, inkább a már nagyobbacska gyerekek. Magyarországon a luxusbabaruháknak nincs túlzottan nagy keletje, mégis akad pár hely, ahol megtaláljuk őket: a Gant-nál például egy miniatűr farmerruha 34 ezer forintba kerül. A Jacadi pedig 7 és 14 ezer forint között kínál rugdalózókat.

De mi számít igazán trendinek a kicsiknél idén tavasszal? Elég, ha megfigyeljük a főbb stílusjegyeket, színeket, amik uralják a piacot és innentől kezdve szabad a vásár. Valószínűleg olcsóbb helyeken is megtaláljuk a nekünk kedves mintákat, árnyalatokat, amiket a picin is szívesen látnánk.

Például a retró minta és az élénk színek most a kisruhákon is dominánsak. A mintás pulóverekről sem szabad elfeledkezni, az időjárás néha még megtréfálhatja az embert, és a kicsik hamarabb megfázhatnak. Most az aranyos csibeminta a trend, de a pónilovak és a fotó realisztikus nyúlmintával nyomott felsők is rendkívül divatosak. A miniatűr hajszálcsíkos öltönyöcskék is hódítanak, lehetőleg kék-fehér árnyalatban. Igazi szívtiprókká avanzsálva a legkisebb fiúkat is. A klasszikus rózsa vagy más virágmintás kisruhákkal nem lehet hibázni, és biztos vagyok benne, hogy valahol a szekrény mélyén, esetleg egy rokonnál, barátnál van egy elfekvőben, amit újra lehet hasznosítani.

Ha már babaöltözködésről van szó, inkább az anyagválasztás fontos: ma már a rendkívül puha és bőrbarát bambuszból is készítenek rugdalózókat. De ahogy közeledik a nyár érdemes figyelni arra is, hogy ne legyen melege a babáknak. Erre is kínálnak leheletvékony anyagokat a gyártók, szintén virágos kivitelben.

Íme tehát az idei babatrend, az az érzésem, hogy nem sokat változott a tavalyihoz képest. A kisruhák, tipegők örök klasszikusok, legyen szó bármilyen színről vagy mintáról.

Virágos, vagy állatmintás, feltűnően színes vagy éppen pasztell árnyalatokban tündöklő? Vajon létezik-e babatrend? Rájöttünk: létezik. De vajon érdemes követni? Ha már itt tartunk megnéztük azt is, mi az idei év melegebb hónapjainak babadivatja.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek