Társasozni jó!

Nincs is jobb egy esős vasárnap délutánon vagy egy meleg nyári napon az árnyékba húzódva elővenni kedvenc társasjátékunkat. Irány Fantáziaország!

Manapság egyre nagyobb szükségünk van arra, hogy időnként kikapcsolódjunk és egy-egy órára elfeledkezzünk a valóságról. Hagyjuk a tv-t elzárva, ne foglalkozzunk a konyhában tornyosuló mosatlannal és a vasalnivalóval, játsszunk inkább társast a gyerekeinkkel! Nézzünk, melyek is a legnépszerűbb játékok, melyekkel gyermek és felnőtt egyaránt kikapcsolódhat.

A www.divany.hu-n található cikkben a Magyar Társasjáték Egyesület tagja, Gyimesi András beszél arról, hogy: „a társasjátékozás Magyarországon egy viszonylag újkeletű hobbi. Bár minden évben azt tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbb, mégis vannak, akik nem tudnak ezen újfajta társasjátékok létezéséről, és a társasjátékok alatt gyermekkorunk dobj és lépj játékait értik, és a könnyen megunható, ám sokat ígérő “6-10 játék az egy dobozban” típusú játékokat vásárolják meg.  Pedig a társasjátékok rengeteget fejlődtek az 1980-as évek óta és később, a tervezői-játékok megjelenésével pedig igazi, felnőtteknek is való tevékenységgé váltak. Az új generációs társasjátékokat, a könyvekhez hasonlóan különféle szerzők jegyzik, és a szerző neve sokszor garanciát jelent a jó játékra egy “műértő” számára.”

Az elmúlt évek nyertes játékait és a közönségszavazatokat is figyelembe véve, az alábbi kategóriák bizonyultak a legjobbnak:

1. Kreativitást és nagy fantáziát igénylő játékok
A  gyermek személyiségétől függően, de akár már 6 éves kortól játszhatóak. Feljlesztik a gyermek szókincsét, beszédkészségét, problémamegoldó képességét. A koncentrációt és önálló feladat megoldást igénylő feladatok során javul a szövegértési, szövegalkotási, tanulási képesség, a szociális- és kezdeményező képesség valamint az esztétikai kompetencia.

2. Gondolkodós, kereskedős, életviteli játékok
Manapság nagyon népszerűek azok a 8-10 éves kortól játszható stratégiai játékok, ahol kereskedni kell vagy életpályát-építeni. E játékok során fejlődnek  a szociális, kezdeményező és tudásszerző képességek, javul a matematikai, kombinációs és logikai gondolkodás. Fejlődik a térlátás, a probléma megoldó és rendszerező képesség és mélyül a megfigyelő képesség is.

3. Műveltségi, kvíz és oktató játékok
A 8-10 éves kortól elkezdhető műveltségi játékokban ugyan szinte mindig a nagyobb lexikai tudással bíró játékos nyer, a gyerkekek mégis nagyon szeretik. Épül a versenyszellem, élvezik a megmérettetést és játkos formában tudják magukba szívni a tudást. Ezek a játékok fejleszik a memóriát, a probléma megoldó és kombinációs készséget, a rugalmas gondolkodást, koncentrációt és a  megosztott figyelmet.

4. Társasjátékok kisebb gyerekeknek
A kisebbek nagyon szeretik, az „átverős” és blöffölős társasjátékokat, ahol a játékos valamilyen galibába keveredik, elront, lecsúszik, beleütközik valamibe vagy amikor éppen ki kell tolni valakivel. E játékok segítenek a szabályok elsajátításában, fejlesztik a szociális, tanulási és  kezdeményező képességet, javítják a koncentrációt, valamint a  megfigyelő és együttműködési képességet.

Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek