Stella McCartney, a menő babadivat

Sorozatunkban, amiben olyan divattervezőket mutatunk be, akik aktív szereplői a babaöltözködés formálásának, elsőként Stella McCartney-t és munkásságát mutatnám be. Természetesen fokozott figyelmet szentelve a divatdiktátor legkisebbeknek szánt kreációira.

Teljes nevén Stella Nina McCartney londoni születésű, angol divattervező. Érdekességként fontos megemlíteni, hogy édesapja a Beatles tag, Sir Paul McCartney volt, és édesanyjától sem álltak messze a művészetek: ő volt a fényképészként és állatvédőként is tevékenykedő Linda McCartney.

A tervezőnő gyermekkora nem telt magányosan, hiszen három testvérével nőtt fel: Mary nevű nővérével, James nevű öccsével és idősebb féltestvérével, Heatherrel. Annak ellenére, hogy szülei világhírűek voltak, igyekeztek Stellát és testvéreit nem elkényeztetni. De a hétköznapi szakmaválasztás már nem sikerült: 12 évesen kezdett a divattervezés iránt érdeklődni, és 15 évesen Christian Lacroix műhelyének gyakornoka lett. Ezt követően Central Saint Martins College of Art and Design-ban tanult tervezést. Hamar a Chloé divatház vezető tervezője lett, innen továbblépve a Gucci házhoz csatlakozott, ahol önálló luxuscikk-vonalat tudhat magáénak. Persze ez nem azt jelenti, hogy Stella kizárólag megfizethetetlen kreációkat tervezne: a H&M-el vagy az ausztrál Target nevű márkával együttműködve lényegesen kedvezőbb áron is elérhetőek voltak darabjai.

Mi teszi végtelenül szimpatikussá Stella McCartney-t az anyukák szemében, azon túlmenően, hogy Magyarországra is eljuttatta ruhakölteményeit a H&M-el? Talán az, hogy számára mindig is fontos volt az állatok védelme, éppen ezért hitvallásához tartozik, hogy ruhái készítésekor mellőzze a bőr és a szőrme alapanyagokat. Sőt, 2007-ben bemutatta saját kozmetikai márkáját, a CARE nevű, 100%-ban természetes alapanyagokkal dolgozó bőrápoló családot.

De ha mindez nem lenne elég meggyőző, Stella maga is négy kisgyermek édesanyja, így a kezei alól kikerülő ruhadarabok biztosan megfelelnek minden kritériumnak kisbaba-öltözködés szempontjából.

A gyerekeknek gyártott darabjai saját bevallása szerint a vidámságra és a modern játékos hangulatra épülnek. Egészen az újszülöttektől kezdve a 14 éves korosztályig. A kicsiknek készülő ruhák sem nélkülözik a tervezőnő védjegyévé vált esztétikai és etikai értékeket. Elsősorban olyan alapdarabokat kreál az angol tervezőnő, amik kényelmesek és a gyermekek igényeihez igazodnak. És ki tudná jobban, hogy mit igényel egy kisgyerek, mint egy igazi családanya? Gyerekruháiban komfortosan érezhetik magukat a picik, anélkül, hogy a jó hangulat vagy kényelem oltárán kellene áldozniuk. A fenntarthatóság jegyében Stella csakis gondosan ellenőrzött alapanyagokkal dolgozik, legyen szó akár a felnőtteknek, akár a kicsiknek gyártott ruhákról.

Stella babadivatja színes, vidám, csíkos, kalózos és huncut. Az egyedi mintákkal díszített kényelmes kis felsők ellenállhatatlanul mutatnak a kisbabákon. A 2013-as legfrissebb kreáció a dzsungelek hangulatát és a kalózhajók mesebirodalmát hozzák el. Nagyobb kislányoknak papagájmintás egybeszabású, laza kisruhát kínálva, a kisebbeknek pedig különleges, játékos kalózfigurás felsőt. Különlegesen aranyos darabja a kollekciónak az a rugdalózó, ami vékony kék-fehér csíkozású és a derékrészére nyomott mintával egy övet, abba pedig egy kis kardot álmodott meg a tervezőnő. A tigrisfényképekkel tarkított pólók pedig tovább erősítik az dzsungelhangulatot.

A tervezőnő honlapján (http://www.stellamccartney.com/experience/us/the-collection/kids-ss13-2-6/) lapozgatva a gyerekruhákról készült divatfotók között egyértelműen visszaköszön Stella McCartney ars poeticája: engedjük a gyerekeket szabadon játszani. Persze ha az árakat tekintjük, nem tudom elképzelni, mennyire örülne bármelyik szülő is annak, ha csemetéje egy McCartney kreációban falatozná nyáron a homokozó közepén a meggyet, egy kis görögdinnyével körítve.

Stella McCartney a köztudatban elsősorban női ruhakölteményeiről híres. De tudni kell róla, hogy magánéletében négy gyermek édesanyja, lelkes állat- és környezetvédő, és imád a legkisebbeknek is tervezni. Idén leginkább kalózos stílusban.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek