Rajzol a baba

A rajzolás, színezés, festés az egyik legjobb és legértelmesebb közös elfoglaltság. Természetesen nem mindegy, hogy mit adunk a kicsi kezébe. A kreatív eszközök minősége is fontos a fejlődés és a siker szempontjából. 5 fontos szempont a vásárláshoz.

Sok családi anekdota szól arról, hogy anya vagy apa cseperedő kisbaba korában milyen komikus körülmények között készítette el első alkotásait, nem kímélve a falat, a padlót, szőnyeget, ruhát vagy bármit a környezetében, bele értve saját magát is.

Az alkotás öröme, az önkifejezés, a kreatív tevékenység nélkülözhetetlen a gyermekek egészséges szellemi, testi, lelki fejlődése szempontjából. Ezért fontos, hogy megfelelő eszközöket és körülményeket teremtsünk az első szárnypróbálgatásait végző babának. A legtöbb édesanya ilyenkor boldogan viszi el apró csemetéjét a legközelebbi papírboltba, hogy együtt kiválasszák az új tudományhoz szükséges dolgokat. A kosár gyorsan megtelik színes papírral, ceruzákkal, vízfestékkel, gyurmával, zsírkrétával és filctollal. Így aztán kezdetét veheti a világ egyik legjobb mókája, ami nem csak rendkívül szórakoztató, hanem nagyon hasznos is.

Az alábbi öt szempontot figyelembe véve már a szükséges eszközök kiválasztásakor segítheti gyermekét a „tanulásban”.

  1. Válasszon vastagabb átmérőjű ceruzát, mert ezeket könnyebben meg tudja fogni  kicsi kezével, és határozottabban tudja tartani munka közben.
  2. Ne törjön könnyen a ceruza hegye és ne kelljen nagyon erősen nyomni a papírra, hogy jól látszódjon a színe.
  3. Zsírkréta esetében is hasonlóak az irányelvek, ha túl könnyen eltörik a zsírkréta, nem elég erős a színe az alkotás helyett a technikára kell koncentrálni, ami kedvét szegheti a babának.
  4. Érdemes nagyméretű papírt választani, hogy ne kelljen arra figyelne, hogy mikor csúszik ki a rendelkezésre álló helyből. A szenzomotoros fejlődés szempontjából nagyon hasznos, hogy nagy karmozdulatokkal rajzolhasson, ne kelljen korlátoznia magát, mozdulatait. Ennek köszönhetően önfeledten belemerülhet tevékenységébe.
  5. A gyurma kiválasztásakor fontos, hogy természetbarát anyagból készüljön, főleg a színezett gyurmák esetében és természetesen, hogy a pici kezek erejének megfelelő, puha legyen.

Hogy segítheti gyermekét? A közös alkotás öröme.

Főleg az első időszakokban fontos, hogy együtt üljenek le rajzolni, festeni, gyurmázni. Ne akarja direkt tanulásra használni ezeket az értékes perceket, inkább a játékra, fantáziájukra, képzeletükre koncentráljanak. Nem számít, ha rózsaszín a fa, és kék almák nőnek rajta. Egyedül, felügyelet nélkül azonban később se ne hagyja gyermekét.

Vásároljon nagyméretű csomagolópapírt, ragasszák fel a falra, vagy terítsék le a földre és engedje, hogy kedvére rajzolja óriásformáit. Amíg jó az idő, aszfaltkrétával is dolgozhatnak kint az udvaron.

Szoktassa rá már az első pillanattól kezdve, hogy a rajzeszközöket rendben kell tartani. A filcekre vissza kell tenni a kupakokat, mert különben kiszáradnak, a ceruzákat ki kell hegyezni, a gyurma színeit szét kell válogatni, ha már nem játszik tovább. A játék része legyen a közös előkészület és utána a gondos elpakolás is. Kijelölhetnek erre a célra egy külön polcot vagy fiókot.

Az elkészült munkákat, tegyék ki egy erre a célra kijelölt helyre a lakásban: a hűtőszekrényre mágnessel, parafatáblára, ragasszák ki a falra, szekrényre. A lényeg, hogy érezze a kicsi az elismerést, munkája megbecsülését, a számára fontos dolgok tiszteletét. Magyarázza el, ha egy képet levesznek, hogy miért, és hova fog kerülni. A legjobb, ha egy óriási papírdobozban gyűjtik ezeket a rajzokat, így időről-időre elővehetik megnézegetni, hogy milyen sokat ügyesedett. A változások nyomon követése pedig a gyermek fejlődéséről, lelki változásairól is adhat visszajelzést a felnőttek számára. Ennek főként akkor lehet jelentősége, ha időközben történt valami meghatározó a gyermek életében, például költözés, kistestvér születése, óvodakezdés, válás vagy haláleset a családban. A gyermek lelkében hagyott nyomok a rajzoknak köszönhetően tetten érhetők, és szükség esetén tud segíteni gyermekének az események feldolgozásában.

„Ne akarja direkt tanulásra használni ezeket az értékes perceket, inkább a játékra, fantáziájukra, képzeletükre koncentráljanak. Nem számít, ha rózsaszín a fa, és kék almák nőnek rajta.”
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek