Ragadjon tollat!

A blogkorszak beköszöntével egyre több leendő anyuka dönt úgy, hogy megosztja a terhessége alatt benne megfogalmazandó gondolatokat. Nem is a forma a fontos, hanem az írás. Vajon miért fontos a terhességi vagy babanapló?

Milyen formában lássanak hozzá? És egyáltalán miről kellene szólnia? Van egy jó hírünk: nincsenek megkötések, minden csak a szerzőn múlik. Ráadásul később jó lesz visszaolvasni a terhesség időszaka alatt írott sorokat. Ez csak négy ok, amiért megéri naplót vezetni a babavárás idején.

A várandósság a változásról szól. Gyakran mondják, hogy a szülés után minden megváltozik. Nem véletlenül: nagy kérdéseket járnak ilyenkor körbe fejben a leendő anyukák, miközben maguk is változnak.

A terhességi napló írásának nincsenek szabályai, így mi is csak összegyűjtöttük a legnépszerűbb stílusokat, megoldásokat és tippeket. Ezeket kedvére formálva alakíthatja ki minden kismama a saját rutinját.

  1. Első lépésként válassza ki azt a formát, amiben szívesen vezetné naplóját. Egyre népszerűbbek a videó alapon működő blogok, és ezek hagyományos változatai. Ezeknek a nyilvánosság a lényege. De nem feltétlenül kell másokkal is megosztani a legbelsőbb gondolatokat: egy klasszikus napló is megteszi.
  2. Tűzzön ki egy időpontot, amikor egyedül tud maradni a gondolataival. Egy kényelmes helyen elidőzve, akár tíz percre, vagy fél órára elvonulva a többiektől és a telefont kikapcsolva kezdjen el írni vagy kapcsolja be a videokamerát… Legyen ez a saját titka.
  3. Ne tervezzen! Engedje szabadjára a fantáziáját és élvezze, hogy végre nem kell terveznie, bármilyen gondolat is fogalmazódik meg, jegyezze le. És a legfontosabb: ne cenzúrázza ezeket, ne ítélkezzen saját maga felett.
  4. Próbáljon meg megállás nélkül írni minimum húsz percig. Ha megakadna, vagy egyszerűen félne hozzákezdeni, írjon a félelmeiről vagy arról, hogy mi lehet az oka a bátortalankodásnak.
  5. Minden napló másról és másról szól, alapvetően mégis van pár téma, ami minden várandós nőt foglalkoztat. Ilyenek a testi változások, a szülés kérdése, az anyaság vagy a karrier lehetősége baba mellett. A napló vezetése remek alkalmat adhat arra, hogy az esetleges félelmekkel szembenézzenek és a jövőt is tudatosabban tervezzék.
Az írás megnyugtat, jót tesz a léleknek, és másoknak is hasznos tanácsokkal szolgálhatnak benne.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek