Pancsolás otthon

Mire figyeljünk vásárláskor, milyen óvintézkedések szükségesek hogy a vakáció önfeledt maradjon? A biztonságos gyerekmedencézés 7 alapszabálya és 5 tipp a közös mókához.
 1. Vegye figyelembe az életkori sajátosságokat!
  Fontos szempont, hogy ne vásároljon jóval nagyobb méretű medencét az indokoltnál. Úgyis cserélni kell majd, felesleges évekkel előre gondolkodni. A gyerkőc is jobban élvezi, hogy biztonságosan leér benne a lába, nem lepi el a víz nagyon a mellkasát. A legjobb ha kényelmesen le is tud benne ülni, hogy játsszon a játékaival.
 2. Kizárólag biztonságos úszójátékokat engedjen bevinni!
  Szúrásra vágott seb okozására alkalmas tárgyat (apró, éles alkatrészekből álló játékok) ne csak azért ne engedjen bevinni a medencébe mert kiszúrhatja azt, hanem gyermek épsége érdekében sem. Ezek a tárgyak gyorsan okoznak sérülést, fájdalmat. A legjobb, ha kifejezetten úszójátékokat, felfújható figurákat, lekerekített sarkú játékokat, kisebb méretű színes labdákat ad játszani a kicsiknek.
 3. Ügyeljen a higiéniára!
  Mossanak mindig lábat a belépés előtt, ne engedje, hogy a gyerekek homokosan, maszatosan menjenek be a medencébe a fertőzésveszély miatt. Gondoskodjon a medence rendszeres, napi szintű karbantartásáról, a belehullott szennyeződéseket (falevél, bogarak stb.) használat előtt szedje ki a vízből. Különösen ügyeljen a méhekre, darazsakra amelyek megcsíphetik a kicsiket.
 4. Felhevülten és tele hassal ne engedje be gyermekét!
  Az otthoni medencehasználat során is be kell tartani a strandolásra vonatkozó alapszabályokat. Ezért közvetlenül étkezés, és hosszabb napon töltött idő után először pihenjen a kicsi és csak utána menjen fürödni.
 5. Védekezzen a nap káros sugarai ellen!
  Mindig kenje be naptejjel a gyermeket, lehetőleg adjon rá kalapot, vékony nyári fejkendőt, és gondoskodjon a rendszeres folyadékpótlásról. Ne engedje, hogy túl hosszú időt töltsön a vízben, ha nem biztosított az árnyékolás, ebben az esetben pedig a déli órákban semmiképpen ne engedje be gyermekét a vízbe.
 6. Soha ne hagyja magára a gyereket, amikor medencézik!
  Ez a legfontosabb alapszabály! Mindig legyen felnőtt felügyelet még nagyobb gyerekek esetében is, hogy szükség esetén azonnal tudjon segíteni. A kicsikkel pedig a legjobb ha a felnőtt is bemegy a vízbe, hogy fogja őt, segítse mozgását.
 7. Használaton kívül biztonságosan fedje le!
  Sajnos hallottunk már olyan balesetről, hogy a gyermek a felnőttek tudtán kívül játszott a medence körül és beleesett. Ennek akár végzetes következményei is lehetnek, ezért mindig fedje le a medencét, nehogy bele tudjon borulni a gyermek. Ugyanakkor beszélje meg gyermekével, hogy egyedül ne menjen a medence közelébe, ne hajoljon be, ne dobáljon rá a tetejére semmit és utána ne akarja visszahozni azt.

És mi a boldog, önfeledt medencézés 5 szabálya?

 1. Forró kánikulában vegyenek éjszakai fürdőt!
 2. Játsszanak sokat együtt a medencében! Nem baj ha kicsit újra mi is gyerekek leszünk, a strandon úgy sem nagyon lehet.
 3. Hívjanak kisbarátokat is közös mulatságra!
 4. Vonja be gyermekét a medence körüli munkálatokba! Például kis hálójával ő is kihalászhatja a faleveleket, katicabogarakat, véletlenül bennfelejtett játékokat.
 5. A hosszú fárasztó pancsolás után biztosan mindenkinek jól fog esni egy adag finom és egészséges gyümölcsfagyi.
Itt a nyár, elkezdődött a nyári szünet, otthon sem kell unatkozni…
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek