Óvodakezdés – Mire lesz szükségünk?

Lassan vége a nyárnak, kezdődik az óvoda. A közös készülődés könnyebbé teheti a búcsút a nyártól. Íme, néhány praktikus tanács a bevásárló listához, fontos szempont hogy mire érdemes figyelnünk vásárláskor, és mi az, amit akár együtt is elkészíthetünk gyermekünkkel.

Természetesen intézményenként változhat, hogy mit kérnek az óvodában. Az első szülői értekezleten az óvó nénik általában mindent pontosan elmondanak, sőt ki is osztanak a szülőknek egy listát. Vegyük figyelembe, hogy az óvó nénik kérése mindig megalapozott, több éves tapasztalatukkal pontosan tisztában vannak, hogy mire van a kicsiknek szüksége, mire kell figyelnünk.

Lássuk hát, melyek az alapfelszerelés elengedhetetlen tartozékai:

Óvodászsák

Lehet vásárolni készen különböző színben, fiús vagy lányos mintákkal tarkítva, de néhány óra alatt akár közösen is varrhatunk egyet. Fontos szempont, hogy legyen az elején sok zseb, kicsi és nagy egyaránt, hogy ne ömlesztve legyen benne a ruha.

Tornafelszerelés

Póló, rövid nadrág, kislányoknak esetleg tornadressz is. Fontos a zokni és tornacipő, mely ha megfelelő lehet a benti cipő  is.

Egészségügyi csomag

Általában kezdő csomagként vinni kell fogkrémet, papír zsebkendőt, folyékony szappant, nedves törlőkendőt, papírszalvétát. Szükség lehet fogkefére, fogmosó pohárra, fésűre is.

Váltó cipő

Gondosan válasszuk ki a megfelelőt, hiszen gyakorlatilag egész nap ebben van gyermekünk. A talpa ne legyen csúszós, lehetőleg tépőzárral záródjon, mert azt a kicsik is tudják kezelni. A szandál is megfelelő a lényeg, hogy tartsa a gyerek bokáját. A papucsot általában nem ajánlják vagy engedik az óvó nénik, mert kényelmetlen és balesetveszélyes.

Pizsama – váltó ágynemű

Ezeket sem mindenhol kérik, előfordulhat, hogy egyen pizsamát és egyforma óvodai ágyneműt kapnak a gyerekek, melyet nagyüzemi mosatásban tisztítanak.

Váltóruha

A napi ruházathoz hasonlóan figyeljünk a praktikumra és a kényelemre. Kiscsoportos gyerekek esetén gondoljunk arra, hogy sokféle veszély leselkedik egy hároméves ruházatára ezért lehetőleg gondoskodjunk akár több váltás fehérneműről, pólóról, kislányoknak harisnyáról. Az évszakok változásával ne feledkezzünk meg a cseréről.

Nagyon fontos, hogy mindenre kerüljön rá a gyermek jele. Akár alkoholos filccel, akár hímezve, akár kész jelként felvarrva, mert csak így lehet megkülönböztetni egymás holmiját!

Az óvodára való felkészülés lassan aktuális. Lássuk mire is lesz szüksége gyermekünknek.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek