Overall egyszeregy

Szerencsére egy praktikus darab, az overall beszerzésével sok téli kellemetlenségnek elejét vehetjük, de a vásárlás előtt nem árt néhány szempont alapján tesztelni a kiszemelt példányt.

Nem is gondolnánk, hogy a babák téli öltözetének összeállításakor mennyi mindent kell figyelembe venni. A legfontosabb, hogy legyen meleg, de ne fűtse túl a kicsit. Persze hátrányai is vannak az alapdarabnak: egy gyors pelenkacsere például nehezen valósulhat meg benne.
1. Ne válasszanak túl nehezet. A melegségnek megvan az ára: a totyogós babák a túl vastag darabokban nehezen tudnak mozogni, ettől hamar kényelmetlenül érezhetik magukat.
2. Vásárlás előtt a különböző záródási formájú darabokat is érdemes végig próbálni. Ha kisebbeknek vásárolnak, vegyék figyelembe, hogy olyat válasszanak, amivel ők is könnyen boldogulnak. A próba során teszteljék nyugodtan a zippzárokat, gombokat és patentokat.
3. A méret eltalálása is nehéz lehet, a kabátok vásárlásánál különösen az újszülötteknél megengedett, hogy egy számmal nagyobb darabokat vegyenek, mert olyan gyorsan nőnek a picik, hogy a következő évben már lehetne is venni a következőt. A nagyobbacskák esetében is lehet trükközni a méretekkel, de figyeljék meg, hogy nem akadályozza-e majd a gyereket a mozgásban, a játszásban a nagyobb darab. Ez különösen az overall nadrágokra igaz: a hosszabb szárakat nem elég egyszerűen felhajtani, pár öltéssel rögzítsék is, nehogy gondot okozzon a játék hevében.
4. Végül a legfontosabb: ne öltöztessék túl a babákat. Utazáshoz, autóban mindenképpen jól jöhet egy könnyű overall, mert a kabátban talán túlmelegednének a kicsik. Ráadásul a biztonsági öv becsatolása is könnyebb így, mint egy vastag, nehéz kabáton keresztül. A legkisebbeknél fokozottan érvényes a réteges öltözködés alapelve: inkább több vékony ruhát adjanak rájuk, egy könnyű kis gyapjúkabáttal, minthogy túlmelegedjenek és izzadjanak.

Szerencsére a legváltozatosabb anyagokból készítik a kezeslábasokat, olyan praktikus kiegészítőkkel mint a lecsatolható kesztyű vagy lábfejrész. Sőt, alvózsákká alakítható, meleg darabok is vannak a piacon, amik jó szolgálatot tehetnek a még járni nem tudó babáknak, a babakocsiban.

Az overall a babák téli öltözetének ásza. Garantáltan melegen lehet tartani a kicsiket, ha esik, ha fúj. A legzordabb időben is.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek