Öltöztetési 1X1

A kisbabák hőháztartása különbözik a felnőttekétől éppen ezért javasolt, hogy minden esetben ezt figyelembe véve válasszuk meg gyermekünk ruházatát. Hogyan öltöztessük gyermekünket?

Sokszor csekély hőmérsékletváltozás következtében is könnyen fázhat, vagy éppen ellenkezőleg befülledhet a baba. Ezért aztán nem lehet eléggé hangsúlyozni a réteges öltözködés és rendszeres ellenőrzés fontosságát.

Réteges öltözködés

 1. Fehérnemű – body: Az egyik legpraktikusabb ruhadarab, hiszen pelenkázáskor könnyen kibontható viszont nem engedi, hogy a baba dereka, hasa megfázzon, ráadásul rendkívül kényelmes is. Kapható ma már trikó, rövid és hosszú ujjú változatban is. A réteges öltözködés első darabjaként kiváló a trikós változat, melyre több vékony réteget is ráhúzhatunk, így biztosítva, hogy könnyen és gyorsan tudjunk a baba hőérzetére reagálni.
 2. Felsőruházat: Fontos, hogy ne túl vastag darabot válasszunk, mivel ebben az átmeneti időszakban a napon még gyorsan melege lehet a babának és gyorsan leizzad, ha túl van öltöztetve. A vékonyabb darabok ebből a szempontból sokkal praktikusabbak. Egy vékony felső, szintén nem túl vastag nadrággal, vagy egy végig csatolható átmeneti rugdalózó kényelmes és praktikus, könnyen mozog benne a kicsi, és szükség esetén könnyen cserélhető.
 3. Kiskabát, kardigán: Bár még augusztust írunk a reggelek és az esti órák már igencsak hűvösek. A könnyebb mozgás érdekében a legjobb, ha becsomagol a sétára egy átmeneti kiskabátot is, így feltámadó szél esetén vagy az alkonyati hűvösben sem kell rögtön hazarohanni a játszótérről vagy a sétáról.
 4. Sapka: Természetesen a legkisebbeknek már szükségük van a sapkára, de a totyogóknak is jó szolgálatot tehet egy kedves, vidám kendő, vékony pamutsapka.

Mire figyeljen a szülő?

 1. A ruházat minősége mindig legyen kiváló. Válasszon természetes alapanyagokból készült ruhaneműket, melyek könnyen szellőznek így elkerülhető a beizzadás, mely könnyen megfázáshoz vezet.
 2. Soha ne legyen túl szoros, vagy túl nagy a ruházat. Ha nem megfelelő a méret egyrészről akadályozza a gyermeket a mozgásban, másrészről balesetveszélyes is.
 3. Saját és a gyermek dolgának megkönnyítése érdekében használjon könnyen kezelhető darabokat, melyeket gyorsan le és fel lehet húzni.
 4. Mindig győződjön meg róla, hogy nem gyűrődtek fel a különböző rétegek, nincs rajta megcsavarodva vagy összeráncolódva kellemetlen érzést okozva a kicsinek.
 5. Ha csak teheti, öltöztesse a babát tágas, kényelmes helyen, pelenkázón, ágyon, ahol tud mozogni a baba, és elférnek az öltöztetéshez szükséges eszközök is. A legtöbb kicsi nincs túlságosan oda az öltöztetés tortúrájáért, de játékkal, énekkel, gyengéd mozdulatokkal elviselhetőbbé tehetjük, elkerülve a sírást.
 6. Mindig biztos kézzel és határozottan fogja meg a gyermeket. Határozott és gyors mozdulattal fordítsa meg, a legkisebbek esetében figyeljen a baba fejének megtartására.
 7. Mindig óvatosan bújtassa be a baba fejét és végtagjait a ruhába. Ügyeljen rá, hogy ne okozzon fájdalmat vagy szorító érzést.
 8. Ha sírni, nyűglődni kezd a baba mindig gondoljon a ruházatra is. Lehet, hogy félrecsúszott valami, esetleg szorítja, megcsavarodott rajta valamelyik ruhadarab. Sokszor előfordul, hogy egy cérnaszál, vagy hajszál kerül a ruha alá ami diszkomfort érzést okoz számára.

A padlón mászó, játszó, kúszó gyermekre mindig egy réteggel több ruhát adjon.

„A legtöbb kicsi nincs túlságosan oda az öltöztetés tortúrájáért, de játékkal, énekkel, gyengéd mozdulatokkal elviselhetőbbé tehetjük, elkerülve a sírást.”
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek