Milyen legyen a babanapló?

A babanapló írásában az a legjobb, hogy az anyukák teljesen kiélhetik kreativitásukat is, amellett, hogy szavakba öntik érzéseiket és gondolataikat. Tehát mindenképpen érdemes belevágni. Csak az a kérdés, hogy milyen formát választanak neki.

Természetesen, ahogyan a hagyományos napló írásának, úgy a babanaplóénak sincsenek kőbe vésett szabályai. Mi is csak tippeket adunk arra, hogy még egyedibb legyen a végeredmény.

  1. Ha az írás mellett dönt, teljesen mindegy, hogy milyen formát választ, tűzzön ki egy időpontot, amikor egyedül tud maradni a gondolataival. A többi majd jön magától.
  2. Ne tervezzen! Engedje szabadjára a fantáziáját és élvezze, hogy végre nem kell előre gondolkoznia. Mérlegelés nélkül írjon le mindent, ami csak kikívánkozik. Ugyanerre megkérheti a leendő apukát is. Külön izgalmas lesz majd visszaolvasni a végeredményt.
  3. Az írás mellett egy-egy fotóval is illusztrálhatja a gondolatait. Akár a domborodó pocak méretét dokumentálja hétről hétre, akár más, a környezetében látott pillanatokat lencsevégre kapva.
  4. Nemcsak képekkel lehet díszíteni az alkotást. Hasznos újságcikkeket, rajzokat, préselt virágokat is ragaszthat a sorok közé, mellé.  A válogatás és a pepecselés megnyugtathat és elterelheti a figyelmét a kezdeti rosszullétekről is.
  5. Ha nem az írás híve, akkor egy motivációs falhoz hasonló felületet is kijelölhet a lakásban, ahova fotókat, ultrahangképeket, leleteket vagy inspiráló idézeteket is elhelyezhet. Így is lehet készülni a szülésre és az anyaságra.
  6. A kicsinek címezve még izgalmasabbá tehető a babanapló. Nagyobb korában akár ajándékként is átadható az elkészült mű. Minél hosszabb idő telt el a kicsi születése óta, valószínűleg annál jobban fogja értékelni a meglepetést.
Megéri naplót vezetni a babavárás idején: megnyugtat, kreatív gondolatokkal tölt el és a szülés után is jó lesz visszaolvasni.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek